Otrăviţi şi morţi în chinuri groaznice

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
59Comentarii
Mia era un câine extrem de ataşat şi prietenos
Mia era un câine extrem de ataşat şi prietenos
Cauaceul e considerat un sat liniştit, cu oameni care nu s-au certat cu morala şi cu legea.

Zilele trecute, o tânără familie care şi-a achiziţionat recent o casă în sat a avut parte de un adevărat şoc. Și-a descoperit căţeii intoxicaţi cu o substanţă necunoscută, despre care bănuiesc că ar putea fi un pesticid aruncat căţeilor de o mână criminală.

„Amstaff-ul este un câine inteligent, extrem de loial şi afectuos cu familia, ca și animal de companie. Se comporta bine cu copiii. Ascultător în majoritatea cazurilor, acest câine nu vrea decât să-şi mulţumească stăpânii. Este extrem de curajos şi inteligent ca şi câine de pază. Creşterea atentă din ultimii 50 de ani a amstaff-ului l-a facut extrem de prietenos, demn de încredere, un câine bun pentru copii. Un luptător feroce, dacă este provocat. Un câine de pază foarte bun, se luptă cu duşmanii până la moarte. Această rasă suportă foarte bine durerea. Câinii care nu socializează pot fi agresivi”. Aşa este caracterizată rasa American Staffordshire Terrier, pe scurt Amstaff, de către specialişti.

Aşa era şi Max, unul dintre cei doi câini ai Iulianei Kelemen găsiţi chinuindu-se groaznic în curtea casei din Cauaceu, după ce au fost intoxicaţi cu o substanţă necunoscută.

27707173_1774865205909648_394385061_o Max ©

Cel de-al doilea câine, Mia, era un dog argentinian. Un câine din această rasă e descris drept „inteligent, iute, curajos, perseverent, puternic şi îndrăzneţ. Devotat şi afectuos cu familia, este precaut cu străinii. Manifestă atitudine dominatoare faţă de alţii şi faţă de alte animale din gospodărie, chiar dacă a fost socializat cu acestea. În general acceptă copiii, dacă a fost socializat. Nu este un câine prea gălăgios”.

Despre Mia şi Max, stăpânii spun că erau atât de prietenoşi, că „se împrieteneau şi cu hoţul”. În plus, câinii nu au părăsit niciodată curtea, incinta în care se aflau fiind îngrădită în toate părţile. Tocmai de aceea, nedumerirea şi durerea proprietarilor celor doi câini e foarte mare. Când au constatat că cei doi câini au grave probleme de sănătate, proprietarii i-au dus la veterinar.

27653944_1774865195909649_703729335_o Mia ©

„Căţeaua Mia era în stare de inconştienţă şi avea convulsii. Am efectuat tratament, dar fără rezultat, avea dureri mari şi după două zile am decis să o eutanasiem”, scrie dr. Tordai Tibor, de la Clinica Veterinară Aleşd.

Aceeaşi soartă a avut-o şi Max, care nu a rezistat însă decât o zi. „Amstaff-ul era cu paralizie şi în stare semiconştientă, i-am făcut tratament, dar pe 27 ianuarie a murit”, consemnează în declaraţie medicul Tordai Tibor. „Suspiciunea noastră, care se bazează pe semnele clinice, apariţia bruscă a bolii la cei doi câini şi pe excluderea altor maladii, este că au fost intoxicaţi cu o substanţă neurotoxică”, este concluzia doctorului Tordai Tibor.

Proprietarul rămâne deocamdată doar cu amintirea plăcută a dragostei pe care şi-o purtau cei doi căţei, o adevărată lecţie de viaţă dată oamenilor. „Îşi doreau parcă să moară împreună. Abia i-am luat lui Max capul de pe corpul Miei”, spune Iuliana, cu ochii umezi de lacrimi. Oamenii rămân cu spaima că în curte ar mai putea exista urme de substanţă toxică, astfel încât să fie pusă în pericol şi sănătatea sau viaţa oamenilor.

27583453_1774865182576317_2030684056_n

Nu este primul caz şocant de atac cu substanţe toxice din familia pesticidelor asupra animalelor.

În 2014 a fost anchetă la ferma de bizoni din Salonta, unde 12 animale au fost găsite moarte, bănuiala proprietarilor fiind că bizonii au fost otrăviţi cu Furadan, un pesticid extrem de puternic şi toxic, acelaşi cu care s-a otrăvit şi Mădălina Manole.59Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor