Ovi D. Pop, la a şaptea ediţie a Monografiei Ilustrate a Judeţului Bihor

Reactualizat la:
2Comentarii
Ovi D. Pop, la a şaptea ediţie a Monografiei Ilustrate a Judeţului Bihor
Artistul fotograf a lansat albumul cu fotografii, marţi, la Muzeul Ţării Crişurilor.

În 1990 veniseră din Franţa mai mulţi studenţi cu ajutoare (maşini de scris, mini tipografie), curioşi să vadă România. Am căutat atunci peste tot un album de fotografii ca să îl fac cadou dar nu am găsit nicăieri. Am reuşit totuşi să cumpăr un album cu picturile lui Grigorescu. În 2019, un artist fotograf se încăpăţânează să facă albume profesioniste cu fotografii în slujba oraşului şi a judeţului. Este un mare câştig pentru turismul local.

Marţi, la Muzeul Ţării Crişurilor, artistul fotograf Ovi D. Pop a lansat a şaptea ediţie a Monografiei Ilustrate a Judeţului Bihor, apărută la Editura Duran’s, carte coordonată de dr. Aurel Chiriac. Cele şapte ediţii conţin peste 1.500 de fotografii cu cele mai reprezentative locaţii din judeţ. În afară de imaginile excepţionale realizate de Ovi D. Pop, monografia a mai beneficiat de colaborarea cu dr. Dumitru Sim, căruia îi aparţin denominările comunelor, şi dr. Lia Dumiter, care a realizat revizuirea textului.

Muncă de documentare

Ovi mărturiseşte că atunci când călătoreşte prin România cumpără câte un album pe unde se opreşte, constatând că niciun judeţ nu are aşa o carte ordonată ca cea a Bihorului. În volumul lui, fiecare comună are o pagină, şi sunt 91. A dedicat apoi câte două pagini pentru cele zece oraşe, iar Oradea, ca municipiu reşedinţă de judeţ a avut parte de mai mult spaţiu editorial. Partea turistică are un capitol separat. În plus, Ovi a dorit să surprindă şi viaţa culturală a judeţului, încercând să participe la cât mai multe evenimente populare. La început a dorit să fotografieze şi cât mai mulţi meşteri populari. Dar din păcate mulţi dintre aceştia au dispărut şi nu prea există continuatori ai meşteşugurilor. Până la urmă, cele şapte ediţii ale Monografiei Ilustrate a Bihorului reprezintă o muncă de documentare a ultimilor 14 ani.

Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, aminteşte că prima ediţie, în 2006, a fost iniţiată de Consiliul Judeţean Bihor, dânsul fiind coordonator, alături de profesor Rodica Petrea, care s-a ocupat de partea de natură, şi de dr. Dumitru Sim care a urmărit rigurozitatea locurilor de unde provin imaginile. A şaptea ediţie a ieşit prin finanţarea clienţilor, trecând de la sponsorizarea oficială la o interprindere particulară. De altfel, multe firme le cumpără ca şi fond de protocol, albumele putând fi şi personalizate.

„Lumea este interesată de Oradea, de Bihor, prin ceea ce deţine acest judeţ din perpectiva monumentelor, al ambientului natural dar şi al obiceiurilor. Atunci când am pornit să lucrăm am stabilit localităţile, sigur, am avut experienţa terenului, şi s-a încropit prima monografie care, zic eu, a fost decentă pentru început. Între timp, Ovi D. Pop a devenit un fotograf cunoscut, un om care s-a lansat în lume, şi care are deja 540 de premii din care 130 de medalii de aur. Dar este şi un om care s-a dedicat Oradiei şi Bihorului, încercând să ofere o realitate umană care stă sub semnul multicultualităţii şi multiconfesionalismului. De subliniat faptul că volumele lui apar în trei limbi: română, maghiară şi engleză. Este o monografie album dinamică, care ne face să înţelegem că satele şi oraşele bihorene sunt într-o dezvoltare continuă, dar în acelaşi timp ne face să înţelegem – şi aici este poate meritul lui cel mai mare – că aceste localităţi, în marea lor majoritate, respectă istoria, respectă tadiţiile”, a subliniat Aurel Chiriac.

Lia Dumiter i-a mulţumit lui Ovi că i-a dat şansa de a lucra alături de el la acest proiect. Pe Ovi îl ştie din 2010, cunoscându-se la un proiect al Consiliului Judeţean de promovare turistică a judeţului şi precizează că a exitat între ei de la început o compatibilitate profesională în realizarea materialelor. „Ovi este un tip cu idei, pasionat de ceea ce face”, spune Lia Dumiter.

Promovarea judeţului

Monografia ilustrată a fost un proiect iniţiat de Consiliul Judeţean Bihor, prin deputatul Szabo Ödön, subliniază Ovi. A fost ideea dumnealui de a se face acest proiect deoarece, la momentul respectiv, în afară de cartea cu oraşul Oradea editată de profesorul Aurel Chiriac nu exista niciun material de promovare a judeţului. Când a pornit proiectul, Ovi a luat ca model o monografie ilustrată a judeţului Hajdú-Bihar. Doar că în judeţul vecin sunt 80 de localităţi în total, cu Debreţin cu tot, pe când în Bihor sunt peste 400.

„Sub coordonarea profesorului Aurel Chiriac am fost peste tot în Bihor, în afară de satul Pădureni de unde mi-a oferit o fotografie Syilagyi Lorand. Din păcate, Pădureni în ziua de astăzi nu mai are niciun locuitor. Se află în nordul judeţului, în comuna Viişoara”, precizează Ovi. „A fost greu să parcurg aceste sate, am şi distrus o maşină cu această ocazie, dar am reuşit să facem primul număr. Am avut multe cereri dar tot tirajul a fost comandat. Şi aşa a venit ideea de a face o afacere particulară din acest proiect. Cu revizuirea textelor, corectarea multor greşeli care au apărut în prima ediţie, am pornit la drum cu ediţia a doua. La început am mai completat şi cu fotografiile lui Andrei Posmoşanu, pentru că nu aveam fotografii profesioniste de peşteră. Dar, nu a fost uşor, pentru că, după cum bine ştiţi, piaţa cărţii din România este de patru ori mai slabă decât piaţa cărţii din Ungaria – i-am luat ca exemplu pentru că sunt lângă noi. Am ajuns la ediţia a şaptea. Foarte multe fotografii au fost schimbate, stilul meu, datorită lui Ştefan Toth, trecând pe partea artistică a fotografiei. De cinci ani concurez la nivel internaţional la diverse saloane. Mi s-a schimbat şi punctul de vedere asupra fotografiilor care au apărut deja în celelalte ediţii. De asemenea, mulţi prieteni au venit cu idei sau au corectat greşelile pe care le aveam în cărţile anterioare şi le mulţumesc pe această cale”, a precizat artistul fotograf.

Ovi D. Pop speră ca şi această ediţie să treacă destul de bine, pentru că investiţia a fost destul de mare. Ediţia a şasea a fost tipărită în China. Cea de a şaptea a fost tipărită la Cluj-Napoca.

Instrument de marketing

Prieten bun cu fotograful, actorul Sebastian Lupu, director artistic al Teatrului Arcadia, apreciază că Monografia Ilustrată a Bihorului este o carte absolut minunată: „Pe lângă faptul că are o valoare culturală şi documentară, este un instrument de marketing pentru oraş, pentru judeţ. Fiecare hotel ar trebui să aibă acest album în fiecare cameră, ca turiştii să poate afla ce pot vizita în Bihor. Poate aşa chiar îşi prelungesc sejurul cu câteva zile”.

Artistul fotograf Ştefan Toth, lucrând mult timp în tipografie, ştie ce înseamnă să editezi o carte, un album. „Eu cred că sunt printre puţinii care pot aprecia ce muncă a stat în spatele editării acestor albume. Nu vă puteţi imagina ce a însemnat în primul rând să ţină evidenţa, să pregătească imaginile pentru tehnoredactare, să facă tehnoredactarea, şi în final să coordoneze editarea, tipărirea, respectiv difuzarea. De aceea apreciez faptul că Ovi este singurul artist fotograf profesionist din Oradea şi probabil şi la nivelul ţării, care editează asemenea albume.”

Pentru Ligia Burtă, prorector al Universităţii Oradea, prezentă la lansarea cărţii, Ovi D. Pop este un om de excepţie alături de care se bucură la fiecare premiu pe care îl primeşte. „Pentru mine, cel puţin, eşti parte din familia mea”. Întâlnirea de la muzeu s-a încheiat cu multe autografe oferite de Ovi, şi desigur, multe fotografii alături de prietenii care i-au fost alături în aceste demers.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor