Pact educaţional italiano-român

Pact educaţional italiano-român
ORADEA – Reprezentanţii judeţului Bihor şi cei ai provinciei autonome Trento din Italia au dezbătut azi bazele unui protocol de colaborarea care va viza sistemele educaţionale din cele două părţi partenere. VIDEO 

„Protocolul nu se află încă în formă finală astfel încât să permită atragerea de fonduri europene, care este unul dintre scopurile pentru viitoarele proiecte pe care dorim să le derulăm”, a anunţat Ioan Şereş, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

IŞJ Bihor a fost selectat ca reprezentant al sistemului educaţional românesc din judetul Bihor în cadrul parteneriatului din cele două regiuni pentru că scopul protocolului este formarea personalului didactic, a inspectorilor şcolari şi a elevilor. Proiectul va fi derulat, conform părţilor implicate, pe o durată de minim patru anipentru realizarea principalelor obictive propuse.

Semnează în toamnă

Ca plan pentru viitoarea colaborare între bihoreni şi italienii din Trento se vrea crearea unui sistem educaţional pentru românii din regiune care va beneficia de aportul cadrelor didactice din Bihor. „Cred că acest protocol poate fi începutul unei colaborări mai îndelungate şi pe alte domenii. Am fost invitaţi la Zilele oraşului la care va participa şi preşedintele regiunii Trento şi atunci vrem să semnăm protocolul”, anunţă Francesco Pancheri, şeful departamentului pentru învăţământ din Trento.

Italienii par interesaţi de programele de studiu din România care vizează disciplinele care abordează ştiinţele exacte, iar bihorenii par interesaţi de modelul italian pentru descentralizarea sistemului. Prin semnarea protocolului se va crea un cadru general pentru derularea de proiecte specifice prin care se va încerca şi atragere de fonduri europene.

 

Vali Teuca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !