Pactul pentru educaţie pus la zid

Pactul pentru educaţie pus la zid
BUCURESTI – Trei dintre sindicatele din învăţământ condamnă Pactul Naţional pentru Educaţie semnat de partidele politice pe care îl consideră pur „declarativ”, fără a impune niciun fel de obligaţii autorităţilor centrale sau locale ale statului.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „ALMA MATER” salută semnarea pactului dar se arată dezamăgite de faptul că „nu am fost consultaţi în vederea redactării textului acestui pact, deşi noi, ca parteneri sociali, ne-am arătat întotdeauna interesul şi disponibilitatea pentru îmbunătăţirea procesului educaţional şi am acţionat constant în acest sens”, se arată într-un comunicat dat publicităţii azi.

Educaţie politizată
„Constatăm însă cu regret că, în forma sa finală, acest document este pur „declarativ”. Practic, el enunţă doar principii generale, susţinute de noi de ani de zile, fără a lua în consideraţie unele revendicări majore ale personalului din învăţământ: alocarea unui buget pentru educaţie de minimum 6% din PIB, în care să nu mai fie incluse veniturile proprii, finanţarea direct pe unitatea de învăţământ, o lege a salarizării întregului personal din sistem, menţinerea titularizării în sistem”, se mai arată în comunicat.

Pornind de la faptul că sindicatele nu au fost consultate la redactarea pactului acestea au ajuns la concluzia că o evetuală aderare la acest pact ar da o conotaţie politică care este indezirabilă. Ultimul reproş adus guvernanţilor şi parlamentarilor este faptul că promulgarea pachetului de legi ale educaţiei a fost amânată.

Valentin Teuca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !