Padiş-lazuri: vietăţi protejate şi endemice

3Comentarii
Padiş-lazuri: vietăţi protejate şi endemice
ORADEA – În scrisoarea ecologiştilor se arată că pe parcela de peste 80 de hectare, pe care investitorul reprezentat de SC Compania de Turism, Hoteluri şi Restaurante Padiş SRL (CTHR Padiş) s-au dezvoltat sute de specii de ciuperci şi licheni, dintre care unii foarte rari pentru România.

Între plante, sunt şi unele endemice – care trăiesc doar în aceste locuri. „Specii endemice au fost identificate, cum ar fi: liliacul transilvănean, omagul , garofiţa, vioreaua (Viola josi), multe forme de vulturică (o plantă descrisă aici pentru prima dată), miază-noapte etc.”, se arată în comunicatul semnat de Togor, care spune că apele din zonă sunt populate cu peşti dintre care şase specii sunt protejate, prin legislaţie naţională şi internaţională.

De asemenea, se găsesc în zonă şi patru specii de amfibieni protejate, prin legislaţie naţională şi internaţională: salamandra, buhaiul de baltă (sau izvoraşul) cu burta galbenă, tritonul de munte şi tritonul cu creastă.

„Reptilele identificate până în prezent în zona Padiş – Lazuri sunt reprezentate de către următoarele 6 specii: vipera comună, şopârla de ziduri, şopârla de munte, şarpele de sticlă sau năpârca, şarpele de alun şi şarpele lui Esculap. Toate aceste specii sunt protejate, prin legislaţie naţională şi internaţională”, susţin opozanţii staţiunii.

Păsări răpitoare

În scrisoarea acestora apare şi informaţia că în perimetrul Padiş – Lazuri figurează şi 16 specii de păsări dintre ele fiind menţionate ca fiind periclitate sau vulnerabile şi în Cartea Roşie a Vertebratelor din România, varianta 2005. Acestea sunt acvila ţipătoare mică (în trecere), acvila de munte care cuibăreşte foarte aproape şi este foarte sensibilă la deranjarea locului de cuibărit, viesparul (în trecere), şerparul (în trecere) şoimul călător (în trecere) ierunca, în toată zona, cocoşul de munte, în toată zona (specia a fost obiectul activităţilor de repopulare), Buha, în toată zona, huhurezul mare, Ciuvica, Minuniţa, Pescărelui albastru, pe malurile cursurilor de apă, ciocănitoarea cu spate alb, ciocănitoarea neagră, ciocănitoarea cu trei degete şi sfrânciocul roşiatic.

Mamifere

Între mamiferele din zonă, ecologiştii spun că cinci specii sunt protejate prin legislaţie naţională şi internaţională: capra neagră, lupul, râsul, ursul şi vidra. „În zona platoului Padiş şi a Molhaşurilor de la Izbuce, îşi are teritoriul un haitic de 6 lupi, a căror urme se pot observa mai ales în sezonul rece, pe zăpadă. Acestă specie este extrem de sensibilă la creşterea presiunii antropice din teritoriu, în toate sezoanele, fiind afectată atât în mod direct, cât şi indirect, prin greutatea găsirii animalelor pradă afectate la randul lor, de prezenţa umană”, se arată în scrisoarea CRSE.

Cristina Ghilea3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor