Padiş pradă dezvoltării

5Comentarii
Padiş pradă dezvoltării
Ecologiştii reclamă că se trag sfori pentru realizarea unei staţiuni în inima Apusenilor, în dauna unei rezervaţii ştiinţifice. Buba s-a spart, scandalul e pe cale să izbucnească: investitori străini anonimi doresc ridicarea unei staţiuni de 3.000 de locuri de cazare în Parcul Natural Apuseni, lângă rezervaţia ştiinţifică Molhaşurile de la Izbuce.

Iniţiativa este combătută aprig de organizaţiile ecologiste din Oradea şi de specialişti, care o consideră nepotrivită şi distrugătoare.

Pentru ca staţiunea să apară în inima Apusenilor este nevoie de adaptarea cadrului legal la nevoile specifice ale aşa-numitului dezvoltator de proiect, Compania de Turism, Hoteluri şi Restaurante Padiş (CTHRP), ocazional reprezentantă de Viorel Popa, cel care şi-a legat numele de falimentul Cibela fiind şi cercetat penal.

 

Gaură în lege?

„Problema lor este că au cumpărat teren care e într-o zonă de protecţie integrală. Ei vor să transfere terenul de la o categorie superioară la una inferioară de protecţie, unde pot construi”, spune Paul Iacobaş, reprezentant al Centrului de Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă.

Indignarea ecologiştilor este alimentată de sprijinul pe care staţiunea îl are în Ministerul Mediului, care – în opinia lor – a modificat de câteva ori legislaţia pentru a servi intereselor companiei. „Cineva de sus şi-a dat seama că înainte nu puteau fi realizate aceste investiţii. Noua zonare este o portiţă legală, prin care pot trece multe aşa-zise investiţii de „dezvoltare durabilă”, crede Ioana Lucaciu, membră a Centrului Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni(CRSE).

 

 

 

Trafic de schelete?

Subiect fierbinte pentru judeţ, proiectul staţiunii din Padiş nu a conturat o poziţie clară din partea Consiliului Judeţean Bihor. Vicele Ştefan Seremi se fereşte să se pronunţe: „Proiectul nu va afecta zona Molhaşurilor, unde este un teren mlăştinos, şi nici apa care alimentează zona.

SEu am o bănuială că sunt interese să nu se facă nimic acolo pentru ca să fie mai liber să facă ce vor. Ştim că au dispărut schelete şi cranii de urs, care urmau să fie duse dincolo. Nu am studiat proiectul, nu suntem nici pentru nici împotrivă, dar ştiu că vor fi pârtii de schi într-o zonă de păşune alpină, unde vara se păşunează, iar iarna se va schia”.

În opinia ecologiştilor însă, Seremi nu este deloc atât în necunoştinţă de cauză. Conform acestora, vicele de la judeţ s-a deplasat în persoană la şedinţa de marţi a Consiliului Consultativ de Administraţie (CCA), la al cărei prezidiu a şi luat loc. „Dl Seremi a şi susţinut de câteva ori să se treacă la vot, deşi nu aveam toate informaţiile necesare să dăm un vot informat. În fapt, CJ ne-a solicitat să convocăm CCA-ul, printr-o adresă în care ne sugera locaţia, data şi ordinea de zi”, a declarat unul dintre cei prezenţi la şedinţa de marţi.

În opinia ecologiştilor, faptele demonstrează că staţiunea se bucură de un larg sprijin din partea CJ, în fruntea căruia se află Seremi. „Din drum comunal, au făcut drumul de Padiş drum judeţean şi l-au şi nivelat rapid din bani de la buget. Apoi au introdus în planul de dezvoltare judeţean proiectul staţiunii, fără o consultare prealabilă a celor care au lucrat la planul de dezvoltare”, spune Paul Iacobaş. Discuţiile Companiei – reprezentată deseori de Viorel Popa, cel care şi-a legat numele de falimentul SC Cibela – cu administraţia Parcului nu sunt o noutate.

Director al Parcului Natural Apuseni, scena disputei şi, eventual, a viitoarei staţiuni, Alin Moş a declarat că CTHRP şi-a expus deja proiectul în faţa Consiliului Ştiinţific al Parcului. „Au primit o scrisoare de răspuns în care li s-au prezentat criteriile de conformare. Lista cu acestea este destul de consistentă, ca să ştim că nu se propun bălării. De altfel, singura problemă serioasă este vecinătatea cu Molhaşurile”, susţine Moş.

Acesta spune că în dosarul CTHRP există şi un document de la Ministerul Mediului în care se scrie, negru pe alb, că „zona nu este una de conservare specială”, deci poate fi construită. „Dacă ministerul spune asta, că este legal să construieşti, cu hartă şi ştampilă, eu nu mai am ce zice”, crede directorul. Totuşi, conform uzanţelor, Consiliul Ştiinţific al Parcului are ultimul cuvânt în tranşarea problemei.

 

De-ai lui Berlusconi

Purtător de cuvânt al CTHRP, Mircea Caster arată, într-o informare de presă, coordonatele investiţiei dorite în Padiş, în zona Lazuri, în imediata vecinătate a vârfului Bisericuţa Moţului, unde diferenţa de nivel nu depăşte 300 de metri. „A apărut un proiect nou: o staţiune de 3-5 stele, la o altitudine între circa 1.100 şi 1.500 m, în zona Padiş-Lazuri. Dezvoltarea nucleului turistic Padiş-Lazuri va fi făcută în conceptul unei staţiuni turistice montane cu caracter permanent, iarna şi vara. Proiectul prevede să ajungă, în final, la o staţiune turistică integrată în ecosistem, pe o suprafaţă de 86 hectare, cu un total al suprafeţei construite de 8 la mie din aria totală a staţiunii”, se arată în informare.

Promisiunile investitorului anunţă „un ansamblu turistic unitar”, unde „toate străzile modernizate şi cele nou create vor avea trotuare curente pe un singur sens, astfel încât circulaţia pietonală să se desfăşoare fluent, în siguranţă, şi să fie asigurate accesele pietonale adecvate pe fiecare parcelă”. Comunicatul vorbeşte despre „12 km de pârtii”.

Refuzând să divulge cine stă în spatele CTHRP, Mircea Caster a confirmat doar că este vorba de fonduri de investiţii şi persoane private, inclusiv investitori italieni din jurul familiei lui Silvio Berlusconi.

Cristina Ghilea 

 

 

 

 5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor