Păduri rupte de vreme

2Comentarii
Păduri rupte de vreme
Sub greutatea zăpezii circa 42.000 metri cubi de material lemnos a căzut la pământ.

Arbori în valoare de circa 30 de miliarde de lei vechi au fost doborâţi de intemperiile din ultima vreme în Judeţul Bihor. „42.000 de metri cubi de material lemnos, care reprezintă 25% din potenţialul de tăiere a căzut în ultimile săptămâni”, a precizat Liviu Laza Matiuţă, directorul coordonator al Direcţiei Silvice Oradea. Acesta explica ruperea copacilor sub greutatea zăpezii timpurii căzute, prin faptul că în această perioadă multe specii de arbori încă nu au început să desfrunzească, iar greutatea mare a zăpezii reţinută de coroana pomilor a dus la ruperea sau la prăbuşirea acestor arbori, proces amplificat şi de vântul puternic.

Valoarea pagubei produse este în valoare de 2.940.000 lei. Directorul coordonator al Direcţiei Silvice spune că masa lemnoasă căzută va fi valorificată prin licitaţie. „Arborii rupţi şi doborâţi sunt marcaţi, clasaţi în funcţie de calitate, iar apoi vor fi valorificaţi prin licitaţie”, a concluzionat Liviu Laza Matiuţă.

Afectate

Cele mai afectate de aceste doborâri sunt ocoalele silvice de la Dobreşti unde a căzut cantitatea de 16.000 de metri cubi de material lemnos, Ocolul Silvic de la Beiuş – 5.000 metri cubi, Ocolul Silvic Aleşd cu 6.000 de metri cubi şi Ocolul Silvic Sudrigiu cu 2.500 de metri cubi de arbori rupţi. 

Reprezentanţii pădurarilor spun că pe suprafeţele grav afectate de aceste doborâri, de exmplu la Dobreşti un mai bine de un hectare de pădure a fost făcută una cu pământul, se va stabili un program special de împădurire.

Simona Albinaru2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor