Pădurile, inventariate cu francezii

Pădurile, inventariate cu francezii
Inventarul forestier al României nu s-a făcut de 40 de ani.

Unul dintre promotorii acţiunii de inventariere a potenţialului forestier este consilierul Casei Regale pe probleme silvice, Ferko Jeno. „Realizarea inventarului forestier este necesară pentru a şti care sunt resursele naturale de care dispunem pentru a elabora o strategie. Până acum s-a crezut că avem mai puţine păduri decât media europeană. Dar nu este adevărat, avem mai mult. Concluzia aceasta s-a conturat şi fiindcă păşunile împădurite nu au fost luate în calcul”, spune Ferko Jeno. În cadrul Inventarului forestier naţional IFN, se realizează activităţi de colectare, verificare, stocare, gestionare, prelucrare şi analiză a informaţiilor privind resursele forestiere, de publicare a rezultatelor analizelor, întocmirea de studii privind dezvoltarea sectorului forestier care să fie utilizate în procesele de elaborare a politicii forestiere naţionale şi de cooperare intersectorială. IFN furnizează informaţii pentru evaluarea resurselor forestiere de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie. Franţa are o experienţă de peste 50 de ani în inventarierea pădurilor, iar francezii sunt cei mai buni experţi în domeniu. În acest context, recent a avut loc la Oradea o întâlnire de lucru între delegaţiile Inventarelor forestiere naţionale (IFN) din Franţa şi România, conduse de directorii acestora, Claude Vidal şi Gheorghe Marin. Vizita de lucru a avut loc ca urmare a scrisorii de intenţie transmisă Ministerului Alimentaţiei, Agriculturii şi Pescuitului din Franţa de către Ministerul Mediului şi Pădurilor din România.

Accesări de fonduri

„Obiectivul întâlnirii l-a constituit stabilirea domeniiilor IFN de interes reciproc, în vederea începerii unei colaborări bilaterale pe termen lung între inventarele forestiere din Franţa şi din România. Având în vedere că Franţa are o experienţă îndelungată în domeniul IFN, partea română şi-a manifestat interesul de colaborare în activităţile de fotointerpretare, GIS şi cartografie, IT şi baze de date, precum şi în prelucrarea statistică a datelor de teren. Partea franceză a fost interesată de activitatea de dendrocologie, care are ca obiect studiul variaţiilor de creştere ale arborilor şi este foarte bine dezvoltată în IFN român”, spune Ferko Jeno. Discuţiile dintre cele două părţi s-au finalizat cu semnarea unui protocol de colaborare în prezenţa  prefectului Gavrilă Ghilea şi a secretarului de stat pentru păduri, Cristian Apostol. Francezii au venit în Bihor după ce în urmă cu trei luni, Ferko Jeno a fost la un schimb de experienţă în Franţa. În reciprocitate, francezii au urmărit abilităţile silvice de la Ocoalele silvice Codrii Beiuşului şi Sfânta Maria. Vizita responsabililor francezi deschide perspective României în accesarea fondurilor europene în silvicultură, Claude Vidal fiind responsabil pe programe silvice la UE.

V.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !