Şpagă la graniţă

3Comentarii
Şpagă la graniţă
Doar cu buletinul, fără control la bagaje şi prin urmare fără motive de dat şpagă. După 1 ianurie 2007 reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Române se lăudau cu fiecare ocazie cât de uşor se iese din ţară, ce mult s-a simplificat controlul la frontieră, câte drepturi au cetăţenii români în calitate de proaspeţi membri ai UE atunci când vine vorba de libertatea de mişcare. Video | 2

Cei mai dezamăgiţi de aceste schimbări au fost încă unii lucrători de la frontieră. Mai multe drepturi pentru cetăţeni înseamnă mai puţine motive de a se pretinde şpagă.

Însă au început să se adapteze şi ei noilor situaţii şi să găsească modalităţi prin care să-şi rotunjească veniturile primite din salarii. Unele situaţii ar putea fi create în complicitate cu şoferii firmelor de transport, care iau şpaga de la călători şi o dau mai departe. De asemenea, călătorii din cauză că nu-şi cunosc drepturile sau din cauză că au probleme fie cu actele fie cu bagajele, acceptă să dea şpagă.

 

Controlaţi la bagaje

Ca dovadă, turişti români care au ieşit din ţară pe data de 28 iulie, seara, au povestit cum, înainte să ajungă în Punctul de Trecere al Frontierei Borş-Artand şoferul le-a comunicat că nu au voie să introducă în Ungariaalcool netimbrat, adică pălincă făcută în casă. Prin urmare, şoferul le-a spus că pot să meargă la noroc, adică să spere că nu o să-i controleze nimeni sau că pot „sensibiliza” poliţiştii de frontieră.

Şoferii le-au sugerat că dacă vor să nu fie controlaţi la bagaje ar trebuie să „cotizeze” cu 5 euro fiecare. Călătorii din unul dintre autocare au strâns banii şi i-au dat şoferului, care s-ar fi ocupat mai departe de tranzacţie.

Prin urmare poliţiştii de frontieră, cel român şi cel maghiar, le-au controlat actele după care i-au lăsat de plece. Însă, turiştii din cel de-al doilea autocar au refuzat să contribuie cu bani, autocarul a fost tras pe dreapta şi au fost controlate toate bagajele, abia după circa două ore fiind lăsat autocarul să plece din frontieră. După intrarea în Ungaria unul dintre autocare a fost oprit, din nou, de această dată de vameşii maghiari. Din cauză că avea parbrizul crăpat şoferul a cotizat cu 20 de euro, să nu primească amendă.

 

Pălincă dijmuită

Potrivit prevederilor legale, după 1 ianurie poliţiştii de frontieră nu au voie să controleze la bagaje, doar să verifice actele. „Legea spune că nu au voie să controleze bagajele decât în cazul în care au informaţii că ar fi ceva în neregulă”, a declarat subcomisar Mircea Chiorean, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea.

Reprezentantul Direcţiei Regionale Vamale Cluj, Camelia Chirpac a declarat că potrivit legislaţiei româneşti se pot scote din ţară băuturi spirtoase în cantitate de 2 litri, în cazul în care are alcool sub 22 de grade şi un litru dacă are peste 22 de grade. În schimb ea a adăugat că are informaţii neoficiale cum că ungurii ar interzice introducerea pe teritoriul ţării a oricărui produs făcut în casă. „Nu avem informaţii oficiale însă se vehiculează astfel de informaţii”, a declarat reprezentantul DRV Cluj. În schimb poliţiştii de frontieră români nu ar trebui să se lege de aceste aspect din moment ce legea românească prevede că se poate scoate din ţară alcool în anumită cantitate.

 

Vameş lovit mortal

 În după-amiaza zilei de 4 august, un vameş maghiar din PTF Borş – Artad a fost accidentat mortal, din vina sa, de un autocar pe care a insistat să-l controleze la bagaje. Aceasta deşi unul din pasageri a precizat că majoritatea călătorilor erau cu burse de studii, iar bagajele erau mai ales lap-topuri. „Nu am adunat bani pentru o atenţie, aşa că pe noi ne-a controlat iar pe un alt autocar de Suceava, burduşit de bagaje, l-a lăsat să treacă”, ne-a declarat la întoarcere unul dintre pasageri, sub protecţia anonimatului.

 

Revoltă anti-şpagă în Nădlac

În PTF Nădlac, punct aflat în subordinea DPF Oradea, a izbucnit pe 23 august o revoltă spontană a şoferilor sătui să dea şpagă. Şoferi şi administratori de societăţi de transport au declarat în faţa  cameramanilor că angajaţii Gărzii de vamă şi Finanţe din Ungaria le vânează orice scăpare din acte şi îi amendează usturător. Alternativa este o şpagă de câteva sute de euro. „Cei de la Garda de Vamă din Ungaria ne cer mită sau, dacă nu, ne amendează deşi suntem în regulă. Azi am fost amendat cu 100.000 de forinţi fiindcă pe diagramă nu era scris complet numele şoferului. În loc de Hamza Ştefan, scria doar Hamza Şt., fiincă nu mai era loc. Doar anul acesta am dat deja şpagă de 10.000 de euro ungurilor”, a declarat revoltat Gheorghe Dreghici, patronul unei firme de transport din Arad.

„E strigător la cer ce fac ungurii. Am plătit 2400 de euro pentru un simplu sigiliu la tahograf. Iar despre şpagă? Numai anul acesta am dat 8.000 de euro”, spune Gheorghe Cronţ, director la „West Euro Trans”, din Arad.Radu Florea, viceconsulul general al României la Szeged se declară neputincios: „Primim zilnic astfel de sesizări zilnic, dar i-am trimis pe şoferi la Poliţie sau la Regionala Gărzii Vamale din Szeged, ca să se demareze o anchetă”.

 • Declaraţiile video ale transportatorilor din Nădlac
 • Vameş maghiar accidentat mortal în Borş-Artand

  Georgiana Anghel • 3Comentarii

  Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

  inca 1000 caractere ramase

  Citiți principiile noastre de moderare aici !

  versiunea HTML a comentariilor