Palatele Rimanoczy și Klobusinsky vor fi reabilitate

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
4Comentarii
Palat Rimanoczy din Oradea
Palat Rimanoczy din Oradea
Copia orădeană a palatului venețian Cá d’Oro va intra în șantier, în această toamnă, pentru reabilitarea fațadei.

În toamnă începe reabilitarea palatului Rimanóczy Kálmán Sr., aflat la intersecția străzii Republicii cu Parcul Traian, anunță Primăria Oradea. De asemenea, urmează să fie reabilitată și fațada palatului Klobusinsky, situat pe strada Republicii nr. 31.

40868894_523381664753827_2713325338477199360_n Palatul venețian Cá d’Oro ©

Cunoscut și sub denumirea Casa Venețiană, Palatul Rimanóczy datează din anul 1905. Realizat în stil eclectic, el este o copie – la o altă scară şi, evident, mult simplificată – a palatului veneţian Cá d’Oro. Evoluția în timp a clădirii a fost marcată atât de degradare fizică, cât și de intervenții neconforme, transmite Primăria.

În vederea readucerii clădirii la standardele estetice și vizuale care au consacrat clădirea ca reper arhitectural, sunt propuse următoarele intervenții: consolidarea elementelor originale, respectiv înlocuirea celor degradate ale șarpantei, ignifugarea și tratarea antibacteriologică a tuturor elementelor de lemn, schimbarea integrală a învelitorii, rezidiri locale ale coșurilor de fum, montarea unei instalații de paratrăsnet, refacerea tencuielilor, zugrăveli cromatice, restaurarea integrală și unitară a tâmplăriilor spațiilor locative, confecționarea sau restaurarea elementelor decorative, restaurarea integrală a feroneriilor, refacerea tâmplăriei din curtea interioară, înlocuirea sistemului de colectare a apelor pluviale etc.

3 milioane de lei

Lucrările de restaurare și reabilitare a fațadelor și învelitorii își propun să redea clădirii nu doar un aspect cât mai apropiat de imaginea sa istorică originală, dar și să contribuie la îmbunătățirea și optimizarea modului de comportare în timp a imobilului.

Valoarea investiției este de circa 3 milioane de lei fără TVA, iar durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni de la data ordinului de începere. Lucrările vor fi executate de asocierea Drum Asfalt SRL – SC Trameco SA, montarea schelelor urmând să înceapă din data de 1 octombrie 2018, informează Biroul de Presă al Municipalității.

Caută constructor

În ședința Consiliului Local de vineri, 31 august, s-a votat și refacerea fațadei palatului Klobusinsky, situat pe str. Republicii nr. 31, între străzile Gheorghe Dima și Snagovului. Fațadele i s-au degradat din cauza lipsei întreținerii constante a învelitorii și a burlanelor, acest lucru determinând infiltrații și desprinderi de tencuială. Investiția vizează reabilitarea fațadelor exterioare, a tâmplăriei și a acoperișului. Întrucât contractul de execuție a lucrărilor de reabilitare a fost reziliat, proiectul a fost revizuit, urmând a se demara procedurile de achiziție publică pentru găsirea unui nou constructor care va executa aceste lucrări, transmite Primăria care, în ciuda rateului privind contractul de execuție, invocă urgența demersului pentru reabilitare. Valoarea totală a investiției este de 694.893 lei fără TVA, iar durata de realizare este de 12 luni.

40790545_701436726888759_4251414609631641600_n4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor