Palatele Ullmann şi Rimanóczy Kalman, în plan de reabilitare

De Cristina Ghilea
5Comentarii
Palatele Ullmann şi Rimanóczy Kalman, în plan de reabilitare
Peste 3,5 milioane lei, respectiv peste 8,3 milioane lei, este estimarea costului reabilitării a două noi palate orădene.

Palatul Rimanóczy Kálmán Senior, cunoscut şi sub numele de Casa Veneţiană, este situat pe Corso, iar Palatul Ullmann, amplasat vizavi de Parcul 1 Decembrie, este cea mai impunătoare şi ornamentată construcţie din zonă.

Ambele urmează să fie incluse în Programul Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în Ansamblul Urban – Centrul istoric Oradea. Au fost selectate în anul 2017, din cauza stării avansate de degradare în care se află. Palatul de pe Corso a fost deja îmbrăcat în plase de protecţie.

Palatul Ullmann are, încă, faţada la locul ei, dar din cauza acoperişului şubred şi a sistemului de drenare a apei de ploaie ciuruit, locuinţele şi spaţiile de la ultimul nivel al imobilului sunt năpădite de igrasie şi cu zugrăveala căzută. Casa scărilor, de exemplu, constituie un pericol pentru trecători. Bucăţi mari de tencuială au căzut sau atârnă, împreună cu materialele de umplutură, din tavan.

Municipalitatea apreciază că ambele lucrări necesită intervenţie în regim de urgenţă datorită degradărilor de la acoperiş, faţade interioare şi exterioare, finisaje şi elemente decorative, cauzate de o degradare morală firească şi de intervenţii neconforme.

Dublă orientare

Palatul Rimanóczy Kálmán Senior – Casa Veneţiană – are o formă rectangulară, cu două curţi interioare şi două faţade orientate spre domeniul public, spre Corso şi spre Parcul Traian.

Intervenţiile propuse pentru acest palat sunt: reabilitarea faţadelor exterioare, înlocuirea elementelor degradate ale şarpantei, dar şi reabilitări ale faţadelor interioare. Valoarea totală a investiţiei este de 3.530.089,44 lei (fără TVA), iar durata de realizare a investiţiei este de 18 luni.

La Palatul Ullmann sunt prevăzute următoarele lucrări: înlocuirea integrală a învelitorii, înlocuirea elementelor degradate ale şarpantei, înlocuirea integrală a planşeului peste ultimul nivel, repararea/înlocuirea jgheaburilor şi a burlanelor, refacerea tâmplăriilor după modelele originale, refacerea elementelor decorative – brâuri, ancadramente, cornişe, refacerea placajelor din faianţă smălţuită de la parterul clădirii, restaurarea celor două altoreliefuri şi refacerea trotuarului public dinspre Piaţa 1 Decembrie. Valoarea estimată a investiţiei este de 8.348.843 lei (fără TVA), iar durata de realizare este de 24 de luni.

Ambele lucrări se fac în baza Programului Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în Ansamblul Urban – Centrul istoric Oradea. Includerea în acest program înseamnă că Primăria participă la reabilitare cu documentaţia necesară, oferă un grant de 20% din costul total, diferenţa restituindu-se la bugetul local în termen de cinci ani, fără dobândă.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor