Palatul Baroc, raiul vanatorilor de autografe, la Timisoara

De Simona Popovici Donici
Festivalul International de Literatura
Festivalul International de Literatura
La Vest de Est / La Est de Vest, adică în centrul Timişoarei, la Muzeul de Artă, a început miercuri, cu un munte de cărţi şi o mare de oameni, prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură.

„«Festival» e un derivat al lui «festiv», adică «sărbătoresc». Vă așteptăm la cea mai importantă sărbătoare a toamnei literare din Timișoara! Aduceți cu voi pasiunea pentru cultură, noi o să-i aducem pe cei capabili să o stingă (pentru a o reaprinde imediat).  Veniți la Festivalul de literatură!” , este invitaţia lansată către cititori de Mircea Mihăieş. Festivalul se desfăşoară până vineri inclusiv iar accesul publicului este liber.

 Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara „La Vest de Est / La Est de Vest” îşi propune să continue, într-o maniera deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europa”. Este unul dintre proiectele importante cu care Timisoara poate candida la Capitală Culturală Europeană, în 2020, subliniază organizatorii. „Timişoara este unul dintre oraşele care aspiră la statutul de capitală culturală europeană, iar literatura, în cazul Timişoarei, este unul dintre punctele forte ale ofertei noastre culturale. Acesta este motivul pentru care aştept cu interes prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură!”, declara, în pragul evenimentului, criticul literar Cornel Ungureanu, preşedintele filialei Timişoara a Uniuniii Scriitorilor din România.

Palatul Baroc devine astfel raiul pe pământ al vânătorilor de autografe. Sunt cărţi de vânzare, sunt şi scriitori celebri gata să-şi facă fericiţi, cu o dedicaţie personală, admiratorii. În prima zi au fost programate lecturi publice cu scriitorii Slavenka Drakulic – din cea mai recent carte a sa, A Guided Tour Through The Museum Of Communism – Fables from a Mouse, a Parrot, a Bear, a Cat, a Mole, a Pig, a Dog & a Raven (Penguin, 2011), genialul Attila Bartis – din romanul Tihna (ediţia în limba română, publicată de Editura Paralela 45, în traducerea Anamariei Pop), Adriana Babeţi – eseul Vizanjor de serviciu, şi Cornel Ungureanu – din volumul A muri în Tibet (Editura Polirom), urmate de Open Talk – amfitrion: Mircea Mihăieş. „Cum s-ar zice, mi-am văzut visul cu ochii. Sau, mai corect, ne-am văzut (unii dintre noi) visele devenite realitate. Un festival internaţional de literatură la Timişoara, adică FILTM, e tot ce puteam spera mai frumos şi mai bun acum vreo 15 ani. Atunci am încercat, aici, la Timişoara, să aşezăm în dialog literaturile Europei Centrale şi de Sud-Est printr-un şir de proiecte. Şi chiar cînd credeam că strădaniile noastre au fost cam în zadar, chiar cînd – pentru a cîta oară?– îi dădeam dreptate lui Czeslaw Milosz, care spunea că pe noi, cei din fostul bloc comunist, ne leagă neputinţa de a ne duce la capăt proiectele, deci tocmai atunci a apărut FILTM, ca un Phoenix minunat. Să fie binevenit!” , mărturisea Adriana Babeţi.

Festivalul de Literatură de la Timişoara continuă, la Muzeul de Artă, după următorul program:

Joi, 25 octombrie, ora 18.00

Deschiderea celei de-a doua seri a Festivalului: Iulia Popovici

Lecturi publice & dialog:

• Lectura Richard Swartz – din volumul Room Service. Povestiri din Europa de Est (editia in limba romana, Editura Univers, in traducerea Ileanei-Sinziana Ravini si a lui Victor Ravini)

• Lectura Jan Koneffke – fragment din romanul Cele sapte vieti ale lui Felix Kannmacher (in curs de aparitie la Editura Humanitas Fiction, in traducerea Anei Popa)

• Lectura Viorel Marineasa – din volumul Plinsul batrinului tenor dramatic sovietic. Memorator pentru tanchisti (stereoproze, coautor – Daniel Vighi, Editura Diacritic, 2011).

• Lectura Vasile Ernu – eseu, lectura in premiera

Open Talk – amfitrion: Iulia Popovici

Vineri, 26 octombrie, ora 18.00

Deschiderea celei de-a treia seri a Festivalului: Robert Serban

Lecturi publice & dialog:

• Lectura Vladimir Arsenijevic – din volumul Minutul – calatorie in jurul lumii in 60 de secunde (traducere in limba româna de Octavia Nedelcu)

• Lectura Philip O Ceallaigh – din volumul de proza scurta Si dulce e lumina (Editura Polirom, traducere din limba engleza de Ana-Maria Lisman)

• Lectura Daniela Ratiu – text inedit: Macelarul ii citea pe rusi (monolog de teatru)

• Lectura Tudor Cretu – text inedit: What a night! Povesti de o seara (fragment din romanul aflat in pregatire)

Open Talk – amfitrion: Robert Serban

Inchiderea Festivalului – Organizatorii: Oana Boca, Ioana Gruenwald, Robert Serban

Concert Acoustica (Petre & Kindlein)

Echipa organizatorică îi reuneşte pe fondatoarele agenţiei Headsome Communication, Oana Boca şi Ioana Gruenwald, şi pe poetul Robert Şerban.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !