Palatul Vulturul Negru, gata la vară

Reactualizat la:
1Comentariu
Palatul Vulturul Negru, gata la vară
Palatul Vulturul Negru a intrat într-un proces amplu de reabilitare la începutul anului 2014.

Datorită complexității lucrării, renovarea a fost împărțită în trei etape. În prima fază se execută lucrările de „Reabilitare parament exterior și învelitori aferente Palatul Vulturul Negru Oradea”.

„Lucrările cuprinse în această etapă sunt: refacerea fațadelor exterioare la corpurile dinspre Piața Independenței (corp C, D, E) și la corpul dinspre Piața Unirii (corpul B, cel cu turnul cu ceas), inclusiv a elementelor ornamentale, înlocuirea în totalitate a învelitorii, refacerea elementelor de tinichigerie distruse, refacerea sau după caz înlocuirea tâmplâriei existente și vopsirea acesteia în culorile originale (excepție fac tâmplăriile de la parter, care nu au fost cuprinse pentru înlocuire). Se urmărește refacerea plasticii ornamentale, elementele ceramice vopsite vor fi curățate, iar elementele lipsă vor fi înlocuite,” informează municipalitatea orădeană.

Până în prezent au fost executate lucrările de acoperiș, fațadele dinspre str. Independenței și Piața Unirii, urmând să fie refăcute fațadele și calcanele interioare, deasupra pasajului de sticlă.

Contructorul Sălard este firma care a câștigat licitația pentru efectuarea lucrărilor în valoare de 7.969.675,41 lei cu TVA, termenul de execuție fiind până la finalul lunii ianuarie 2016.

“Deoarece în paralel cu refacerea fațadelor exterioare, a început și un amplu proces de reabilitare a fațadelor din interiorul pasajului, se impune reabilitarea și a fațadelor și a învelitorii existente deasupra învelitorii din sticlă de peste pasaj, în zona spre str. Vasile Alecsandri și str. Independenței, către interiorul pasajului, zone care inițial nu au fost cuprinse în prima etapă a reabilitării fațadelor exterioare, aceste lucrări făcând parte din etapa a II-a de reabilitare”, a menționat directorul executiv al Direcției de Patrimoniu, Lucian Popa.

Valorea lucrărilor suplimentare este de de 1.673.422,94 lei fără TVA, perioada de execuție a lucrărilor fiind modificată astfel până în data de 15.05.2016.

Lucrările de la acoperiș, fațadele dinspre str. Independenței și Piața Unirii, sunt executate în procent de 90%.

Interiorul pasajului, termen prelungit

În paralel cu executarea lucrărilor la fațade, au fost demarate lucrările de reabilitare a fațadelor și a acoperișului din sticlă din interiorul pasajului. Lucrările din interiorul pasajului sunt efectuate tot de Constructorul Sălard. Valoarea contractului, proiectare și execuție “Reabilitare parament, tâmplărie și învelitoare – Pasaj Vulturul Negru, Oradea”, este de 4.381.902,36 lei cu TVA.

Termenul inițial de finalizarea a lucrărilor a fost stabilit pentru finalul lunii aprilie, însă Primăria Oradea informează că, datorită complexității lucrărilor, s-a suplimentat suma alocată și s-a semnat un nou contract, termenul fiind prelungit până pe 17 iunie 2016.

Suplimentarea bugetului a fost necesară deoarece față de aspectele prevăzute în primul contract, care au determinat lucrările de consolidare, restaurare și conservare incluse în faza I a investiției, în urma lucrărilor de investigare efectuate au rezultat date suplimentare asupra stării clădirii, care au dus la necesitarea executării unor lucrări noi și anume:

Intervenții structurale la șarpantă și învelitoarea de la Pasaj
Lucrările propuse a se realiza pentru asigurarea capacității portante a elementelor structurale și o bună mentenanță a acesteia cuprind alături de cele propuse în prima etapă următoarele:

  • restaurarea și vopsirea anticorozivă a profilelor metalice;
  • îmbrăcarea în beton şi armarea suplimentară a structurii portante metalice principale, în vederea măririi capacității portante și protejarea acesteia.

Intervenții arhitecturale la parament – Pasaj
Lucrările propuse pentru mărirea capacităţii portante a structurii metalice şi protejarea acesteia impun în zona de cornişă un nou detaliu de mascare a elementelor de susţinere. Alături de tâmplăriile propuse spre restaurare în prima etapă, a fost inclusă şi schimbarea tâmplăriilor necorespunzătoare, situate la parter şi mezanin.

Intervenții la pictură la fațadele de la Pasaj

Suprafaţa de pictură estimată de a fi conservată şi completată în prima etapă a fost suplimentată în urma investigaţiilor efectuate cu 17,14 mp, astfel vor fi reabilitate picturi pe o suprafață de 552,86 mp.

„În perioada imediat următoare, constructorul se va apuca de consolidarea structurii de rezistență la cupola principală, respectiv refacerea picturilor din această zonă,” informează Primăria Oradea.

lucrari palatul vulturul negru oradea (8)

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor