Pălinca – marcă înregistrată

Pălinca – marcă înregistrată
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a aprobat ca pălinca de prune, de Sălaj, (dar şi din alte fructe) să fie atestată ca produs tradiţional, denumirea de origine şi cea a indicaţiei geografice fiind, astfel, protejate la nivel naţional şi european.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Pălincă Naturală (APPN) Sălaj, Grigore Ardelean, a declarat, corespondentului Mediafax, că avantajul pe care atestarea o dă producătorilor sălăjeni constă în faptul că aceştia vor putea produce pălinca în continuare, fără a putea fi contestaţi de producătorii din alte ţări care au vrut să-şi însuşească brandul „pălincă”.

Protecţie

„Am insistat încă de acum un an şi jumătate pe lângă autorităţile centrale pentru ca denumirea palincii de Sălaj să fie protejată la nivel naţional şi european, ca marcă înregistrată şi, în sfârşit, am reuşit. Ministerul Agriculturii ne-a comunicat că a aprobat atestarea ca brand a palincii de Sălaj de prune, dar şi din alte fructe. De acum, producătorii sălăjeni pot face pălinca fără ca producătorii din alte ţări care au vrut să-şi însuşească denumirea de palincă să îi conteste”, a declarat Grigore Ardelean.

Protecţia pentru o denumire de origine presupune că produsul nu poate fi obţinut decât în acea arie geografică delimitată, în conformitate cu indicaţiile stabilite, în timp ce protecţia indicaţiei geografice permite producţia şi în alte regiuni, tot cu respectarea indicaţiilor.

După ce a obţinut înregistrarea palincii ca marcă înregistrată, Asociaţiei Producătorilor de Palincă Naturală Sălaj vrea să obţină de la autorităţile centrale şi reducerea accizelor pentru acest produs, considerându-le prea mari şi nejustificate, în condiţiile în care produsele tradiţionale din UE nu sunt accizate.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Durabile, Dacian Cioloş, anunţa în conferinţa de presă din ultima zi a lunii aprilie înfiinţarea Oficiului Naţional pentru Produse Tradiţionale şi Ecologice Româneşti. „Acesta va fi funcţional până la sfârşitul lunii iunie 2008 şi va reprezentat la nivel regional în şapte judeţe: Timiş, Bihor, Alba, Iaşi, Argeş, Galaţi şi Braşov”, a precizat Cioloş.
Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !