Pălincarii nu vor accize

1Comentariu
Pălincarii nu vor accize
Asociaţia Producătorilor de Palincă Naturală Sălaj strânge semnături pentru modificarea legislaţiei în vigoare, care prevede ca palinca, ţuica şi rachiurile să fie accizate, argumentând că sunt produse tradiţionale, care în statele UE nu sunt supuse aceluiaşi tratament.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Palincă Naturală (APPN) Sălaj, Grigore Ardelean, a declarat, marţi, că organizaţia pe care o reprezintă, împreună cu cele similare din judeţele Regiunii Nord-Vest, au început o campanie de strângere de semnături care să le permită modificarea legislaţiei care prevede accizarea palincii naturale, a rachiurilor şi a ţuicii.

“Interesele marilor producători de spirtoase au fost ca produsele noastre să fie trecute ca brand al lor. Printr-un ordin al Guvernului aceste produse tradiţionale au fost scoase din categoria produselor din fructe şi au fost incluse între băuturile spirtoase.

 

Prin noul Cod Fiscal, palinca, rachiurile şi ţuica au fost puse sub acciză, lucru care nu este în concordanţă cu legislaţia UE. Produsele tradiţionale precum palinca nu sunt accizate în nici un stat din Uniune, astfel că ne-am hotărât să strângem semnături pentru modificarea legislaţiei actuale. Campania este în plină desfăşurare atât în Sălaj, cât şi în restul judeţelor din Regiunea Nord-Vest”, a declarat Grigore Ardelean.

Potrivit art.74 din Constituţia României, pentru modificarea legislaţiei este nevoie de cel puţin 100.000 de semnături strânse dintr-un sfert din judeţele ţării.

Ca urmare, producătorii de pălincă din 11 judeţe vor trebui să adune peste nouă mii de de semnături/judeţ.

Grigore Ardelean a declarat că se estimează strângerea a aproximativ 150.000 de semnături la nivel naţional, primele rezultate obţinute de judeţe urmând să fie centralizate la sfârşitul lunii martie a.c.

După noul Cod Fiscal, cei care produc palincă pentru consumul propriu vor trebui să plătească pentru un litru de palincă produs peste 6 lei, în condiţiile în care, la ora actuală, preţul unui litru din această băutură este de 13-15 lei.

Acest aspect este considerat anormal de producătorii de palincă din Sălaj, întrucât, potrivit lui Grigore Ardelean, palinca este un produs tradiţional, iar în statele UE, accizele pentru produsele de acest gen au o valoare de 20-50% din accizele stabilite pentru fiecare stat în parte.

Preşdintele APPN Sălaj a declarat că Sălajul este cel mai mare producător de palincă din ţară, având cele mai multe culturi de prun.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor