Panica: Bursa scade puternic!

Reactualizat la:
Panica: Bursa scade puternic!
BUCURESTI – Sedinta de luni de la Bursa de Valori Bucuresti a inceput pe rosu. Scaderi la toti indicii.

La ora 10:15, cea mai importanta scadere era consemnata de indicele BET-FI, care consemneaza evolutiile societatilor de investitii financiare (SIF), depreciere de 3,5%.

Indicele general al pietei, BET-C, se plasa cu 2% sub inchiderea de vineri, iar cotatiile celor mai lichide zece companii, urmarite in indicele BET, aveau o pierdere de 2,25%.

Este cea mai mare scadere a indicelui BET-C din acest an si din ultimele 9 luni. Inchiderea de luni de la BVB a gasit indicele BET la -5,19%, BET-C la – 5,05% si BET-FI la -6,78%, in revenire usoara dupa scaderea vertiginoasa de la inceputul sedintei. La fel, un alt record pentru acest an a fost inregistrat de valoarea de tranzactionare, peste 100 milioane de lei.

La jumatatea sedintei

La jumatatea sedintei, scaderile s-au accentuat, cel mai mare perdant fiind indicele BET-FI, care masoara evolutia SIF-urilor. Daca deschiderea sedintei a adus indicelui BET-FI o pierdere de 3,5%, comparativ cu inchiderea de vineri, la jumatatea sedintei de luni, SIF-urile au continuat sa piarda.

Astfel, in jurul orei 12.00, indicele BET-FI a ajuns la o scadere de 7,24%, pentru ca, ulterior, deprecierea sa se mai domoleasca, astfel incat, in jurul orei 12.30, BET-FI se situa la -5,71%. Pe parcursul sedintei de tranzactionare de astazi, indicele BET-FI a scazut si sub 8%.

Si indicii BET-C si BET au continuat, de asemenea, pe un trend negativ la jumatatea sedintei, BET-C se situa la -3,89%, iar BET la -3,72%.

Pe la ora 13.00, scaderea indicilor s-a mai atenuat, pentru ca aproape de inchiderea sedintei de astazi, bursa sa o ia, din nou, in jos. La ora 14.00, BET-FI era de -7,46%, BET-C la -5,53%, iar BET la -5,65%.

Inchidere rosie

Inchiderea de luni de la BVB a gasit indicele BET la -5,19%, BET-C la – 5,05% si BET-FI la -6,78%, in revenire usoara dupa scaderea vertiginoasa de la inceputul sedintei. La fel, un alt record pentru acest an a fost inregistrat de valoarea de tranzactionare, peste 100 milioane de lei.

Investitorii se retrag prima data de pe pietele emergente

Criza de saptamana trecuta continua sa fie una din cauzele majore ale scaderilor de la Bucuresti. “Volatilitatea la noi este mai mare si la fel si emotionalitatea, iar investitorii prefera sa se retraga la inceput mai ales de pe pietele emergente”, a declarat, pentru HotNews.ro, Septimiu Stoica, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Pietele emergente au o doza de instabilitate si de nesiguranta mult mai crescute.

Cauze ale scaderii

Dupa cum afirma presedintele BVB, scaderea de astazi de la bursa urmeaza trendul de saptamana trecuta. Motivul principal este dat de criza din Asia, dar si din alte piete internationale.

“Practic, bursa a scazut ca urmare a reactiei de panica la reactia burselor externe, cu care nu suntem conectati, dar de care suntem influentati mai ales la scadere”, a precizat, pentru HotNews.ro, si Adrian Simionescu, broker la Finans Securities. In sedinta de luni, bursa a pierdut din capitalizare cateva sute de milioane de euro, a adaugat Simionescu.

Indicii pietelor internationale si a celor emergente

Luni, bursele internationale au inregistrat, de asemenea, pierderi. Dupa-amiaza, DAX, indicele bursei din Frankfurt, pierdea 1,86%, CAC, indicele bursei din Paris, se deprecia cu 1,6%, iar ATX, indicele bursei din Viena, afisa o scadere de 2,03%, dintre indicii pietelor mature. Scaderea a lovit si mai mult pietele emergente.

Indicele bursei poloneze, WIG, scadea cu 3,45%, RTS, indicele bursei rusesti, arata o depreciere de 5,45%, si BUX, indicele bursei din Ungaria, era in pierdere cu 2,15%.

Cele mai mari scaderi: SIF-uri, banci, companii petroliere

Dintre SIF-uri, cei mai mult au pierdut SIF Banat-Crisana (-8,19%), fiind urmata de SIF Muntenia cu 7,10%. Titlurile SIF Oltenia au scazut in sedinta de luni cu 6,49%, la 2,88 lei pe actiune, o depreciere similara, de 6,47% cunoscand si actiunile SIF Moldova.

De asemenea, dintre companiile mari listate la BVB, mai toate au inregistrat scaderi de 5-6%. Actiunile Rompetrol au pierdut 5,77%, de la 0,9071 lei pana la 0,0915 lei. Cotatia actiunilor Petrom (SNP) a scazut cu 6,09%, de la 0,575 lei pana la 0,54 lei. Valoarea tranzactiilor cu titlurile SNP a fost de 5,71 milioane lei.

Banca Transilvania, cu o lichiditate de 11,5 milioane de lei, a incheiat ziua in coborare cu 5,56%, de la 1,08 lei pana la 1,02 lei pe actiune. Cotatia titlurile BRD a coborat cu 5,21% si a inchis la nivelul de 20 lei pe actiune. Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) s-au ieftinit cu 4,13%, de la 0,605 lei, pana la 0,58 lei. Schimburile cu titlurile bancii au fost de 161.463 lei.
Acestia au fost printre emitentii cei mai tranzactionati astazi. “In afara celor oprite de la tranzactionare, toate companiile au terminat astazi in scadere. Cele mai mari pierderi au fost inregistrate de SIF-uri, de banci, de societatile petroliere”, a afirmat presedintele BVB.

Top 10 perdanti:

In procente, companiile care au inregistrat cele mai mari pierderi sunt grupate in clasamentul de mai jos.

1. SOCEP CONSTANTA (SOCP) -13,04%
2. M.J. MAILLIS ROMANIA BUCURESTI (MJM) -12,50%
3. POLICOLOR BUCURESTI (PCL) -12,00%
4. LOULIS (MPN) -10,71%
5. CARBOCHIM CLUJ NAPOCA (CBC) -10,00%
6. COMPA SIBIU (CMP) -8,33%
7. SIF 1 -8,19%
8. SIF 4 -7,10%
9. MECHEL TARGOVISTE (COS) -6,96%
10. PRODPLAST BUCURESTI (PPL) -6,71%0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !