„Parada”, festival muzical pe pietonală

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
„Parada”, festival muzical pe pietonală
Muzică vioaie, din instrumente de suflat la ceas de seară, de sâmbătă până marţi.

Un festival stradal, cu muzică de paradă, lângă Liceul Ady Endre, la statuia Holnaposok, va avea loc de sâmbătă, 5 iulie, până maţi, 8 iulie. În fiecare seară, în intervalul orar 19 – 21, la concurenţă cu meciurile Cupei Mondiale din Brazilia, orădenii se vor putea delecta cu muzica emanată de feluritele instrumente de suflat. Orădeni şi artişti din Ungaria vor ţine festivalul intitulat „Parada”, ajuns la a doua ediţie. Instrumentele de suflat vor aduce „suflul” samba, tango şi chiar şi cel al muzicii clasice pe pietonalul Republicii, asigură organizatorii, ce îşi propun să aducă „vioiciune” pe Corso.

Orădeni recunoscuţi

Gazdă a festivalului este Orchestra Simfonică cu instrumente de suflat din Oradea. Această orchestră tocmai ce a fost încadrată, în decembrie 2013, în categoria C – profesionişti, cu titulatura „aur”, de către asociaţia internaţională de profil – WASBE. Informaţia a fost relevată ieri de Szekely Istvan, profesor de muzică la Universitatea din Oradea, care, alături de Fejer Tamas – preşedintele Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Oradea – se ocupă de organizarea evenimentului. „Muzica clasică trebuie să fie cât mai aproape de oameni”, crede Fejer.

Orchestra orădeană are 44 de membri, de etnie română şi maghiară. Majoritatea sunt muzicieni profesionişti, dar sunt printre ei şi amatori ce, datorită pasiunii pentru instrumentele de suflat, au ajuns să frecventeze cursurile Facultăţii de Muzică de la U. Oradea. Orchestra a fost înfiinţată în urmă cu patru ani.

FACT BOX

Programul Festivalului „Parada”

 

În fiecare seară, între orele 19 şi 21:

Sâmbătă, 5 iulie

Dixie Wind Band din Oradea (influenţe jazz, muzică clasică, samba, tango).

 

Duminică, 6 iulie

Ansamblul de suflători din Oradea:

– cvartet de flaut;

– ansamblul de clarinet Stadler;

– ansamblul de alamă Presto Bress;

Formaţia de jazz Red Fiction din Oradea.

 

Luni, 7 iulie

Ansamblul de taragot Gregus din Kecskemet, Ungaria (taragot sopran, alto şi bas)

Ansambul de clarinet din Gyor.

 

Marţi, 8 iulie

Orchestra simfonică de suflători din Oradea. Dirijor Orosz Janos.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !