Parada retromobilelor, pasiunea pentru maşini vechi a prins în Bihor

De Dan Birta
Reactualizat la:
Parada retromobilelor, pasiunea pentru maşini vechi a prins în Bihor
„Parada retromobilelor” a adunat zeci de curioşi şi pasionaţi de maşini vechi în Piaţa Independenţei.

Circa 30 de maşini vechi au participat la „Parada retromobilelor”, organizată sâmbătă, 16 aprilie, de la ora 11:00, în Piaţa Independenţei din Oradea. Timpul frumos a adunat zeci de curioşi sau pasionaţi de retromobile care au venit să afle informaţii sau, pur şi simplu, să-şi facă poze cu maşinile vechi.

„Pasiunea pentru maşini vechi s-a născut din copilărie şi nu poate fi cuantificată în bani. Parada retromobilelor se desfăşoară în acest weekend în 27 de oraşe din ţară şi este un eveniment de deschidere de sezon”, ne-a declarat Rencsik Otto, reprezentantul pe judeţul Bihor al Retromobil Club Român. Această pasiune a fost moştenită şi de fiica sa, Rencsik Ana, de 14 ani, prezentă şi ea la manifestare. „Încă de când eram mică mă pasionau maşinile vechi. Îmi place să-l însoţesc pe taică-meu la astfel de evenimente. Mă încarcă de energie pozitivă”, ne-a spus Rencsik Ana.

Vechimea atrage

Ca şi vinul, maşinile prezente în Piaţa Independenţei, cu cât erau mai vechi, cu atât erau mai apreciate şi atrăgeau mai mulţi curioşi. Printre cele mai vechi maşini participante la eveniment s-au regăsit o maşină fabricată în Anglia în 1927 şi un Gaz rusesc din 1954. Roman Tanca, proprietarul maşinii construite în Anglia în 1927, spune că fiecare maşină are o valoare inestimabilă pentru proprietarul ei.

Povestea Gazului Molotov din 1954 ne-a fost spusă de Cosma Geza, proprietarul ei. „Cu o astfel de maşină am început şoferia în 1968. După Revoluţie am luat una de la CAP Mădăras, pe care am pus-o la punct. Piesele le-am găsit pe la CAP, pe la fier vechi. Este singura maşină Gaz Molotov din Bihor, înscrisă în circulaţie. De circulat nu prea circul cu ea din cauza impozitelor mari. După Revoluţia am folosit-o şi am scos preţul dat pe ea. M-a costat, când am cumpărat-o, 8 milioane de lei vechi”, ne-a povestit Cosma Geza, din Mădăras.parada retromobilelor (82)

Un Cadillac Coupe Deville, atrăgea, de asemenea, privirile curioşilor. „Maşina este din 1969. Am cumpărat-o din Germania. Mi-au plăcut dintotdeauna maşinile vechi americane. E un pic mai greu cu parcările, dar te obişnuieşti”, ne-a povestit Mihai Tarţa, proprietarul automobilului.

10cadillac

Printre participanţii la „Parada retromobilelor”, au fost şi cetăţeni străini, care locuiesc în judeţul Bihor. Unul dintre aceştia este Frederich Holleis, un austriac, care a lăsat Salzburgul pentru Girişul de Criş şi care spune că iubeşte România la nebunie. „Boala pentru maşini vechi o am de de 20 de ani. Maşina, un Citroen 23 DS 23, din 1973, cu motor de patru cilindri şi capacitate de 2.300 cmc, merge ca un ceas, mai ales că acuma am refăcut motorul”, s-a destăinuit Frederich Holleis.

La volanul unui Jeep, asemănător celor folosite de americani în războiul din Vietnam, a sosit un italian care locuieşte în Borş.

10Jeep

Pasiunea pentru maşini vechi este considerată o nebunie şi de către Ioan Boloş, o pasiune costisitoare şi totuşi frumoasă. Acesta are zece maşini, toate Mercedes. La „Paradă” a participat cu un Mercedes din 1974.

De la astfel de manifestare nu putea lipsi maşina care a făcut istorie în România, Dacia 1.300. Una dintre acestea, din anul 1971, era în perfectă stare de funcţionare şi încă mai circula.

parada retromobilelor (131)

La eveniment au mai putut fi admirate maşini vechi din mărcile: Renault, Porsche, Wolksvagen, etc. De la an la an, numărul pasionaţilor de maşini vechi creşte, asta resimţindu-se şi prin numărul participanţilor la astfel de manifestări.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !