Paradoxuriile tranziţiei româneşti

Paradoxuriile tranziţiei româneşti
Deva – În ultimii 16 ani salariile au crescut de câteva zeci de ori, iar preţurile au crescut de mii de ori. otrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în luna septembrie a acestui an câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.148 lei, cu 2,3% mai mare faţă de luna precedentă, în timp ce câştigul salarial mediu nominal net realizat a fost de doar 860 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 19 lei, adică tot cu 2,3%.

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 16,8%, în timp ce indicele câştigului salarial real, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, a înregistrat o creştere de doar 10,7%.

Dacă se face comparaţia cu luna octombrie a îndepărtatului an 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 93,1%, cu 2% mai mare faţă de cel înregistrat în luna august 2006.

Alte evoluţii
În raport cu indicele preţurilor de consum, în acest an, indicele câştigului salarial mediu a avut o evoluţie oscilantă, în special în primele cinci luni.

Cea mai mare oscilaţie a fost înregistrată în perioada februarie-martie, în prima lună a acestui interval indicele câştigului salarial scăzând la 93%, crescând apoi în martie la 108% în raport cu cel al preţurilor de consum.

Apoi, în luna mai, iar s-a constatat o alterare importantă a indicelui câştigului salarial, circa 99,7%, în lunile următoare acesta fiind superior indicelui preţurilor de consum. INS pune aceste oscilaţii din cursul anului pe seama acordării celui de-al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători în lunile decembrie, martie şi aprilie. INS precizează că valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare, 2.297 lei, iar cele mai mici în prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn, cu excepţia mobilei, domeniu în care s-a înregistrat doar 523.

Tiberiu Stroia0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase