Parastas şi iscălituri pro Gojdu

Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi din România a organizat sâmbata un parastas si a depus coroane la statuia lui Emanuil Gojdu din Piata Unirii, aratându-si sprijinul fata de demersurile întreprinse de Biserica Ortodoxa pentru aplicarea testamentului lui Emanuil Gojdu în forma lasata de el.

Sustinatorii acestei cauze continua, totodata, sa strânga semnaturi în acest sens. Constantin Malinas, directorul Bibliotecii Judetene „Gheorghe Sincai” din Oradea, a precizat ca, în judet, oamenii au fost foarte receptivi la acest demers: „Este nevoie ca cineva sa mearga si sa vorbeasca putin despre Gojdu, si semnaturile încep sa curga. Sunt sate întregi, mai ales din zona Beiusului, dar nu numai, de unde au fost adunate câte 200-300 de semnaturi”. Malinas a mai subliniat ca problema Gojdu nu poate fi rezolvata daca, pentru început, nu va fi recuperat patrimoniul Gojdu si dat Fundatiei de la Sibiu. Gojdu la Catedrala


Evenimentul de sâmbata a început cu o slujba de parastas la Catedrala Ortodoxa din Oradea în prezenta studentilor din cadrul ASCOR Oradea. Dupa liturghie, preotii au mai oficiat o slujba si în fata statuii lui Emanuil Gojdu, unde s-au depus si coroane de flori. „În aceasta zi ne propunem sa-l comemoram pe marele mecena Emanuil Gojdu. Hotarârea a fost luata la nivelul ASCOR, si azi (n.r. sâmbata) studentii din mai multe centre universitare din tara au avut aceasta initiativa.

Astfel, prin demersurile noastre ne aratam sprijinul fata de actiunile întreprinse de biserica si ne manifestam nemultumirea fata de hotarârea Guvernului României si cel al Ungariei de a înfiinta o Fundatie Gojdu paralela cu cea de la Sibiu. Vrem sa aducem un omagiu marelui mecena si sa constientizam opiniei publice aceste demersuri, sa pastram si sa aplicam testamentul lui Emanuil Gojdu asa cum a fost scris de el”, a declarat Ciprian Palutiu, presedintele ASCOR Oradea.

Casa natala, restituita


Totodata, sâmbata cei care au fost prezenti la manifestari au continuat sa adune semnaturi de la persoanele care sustin demersurile Fundatiei Gojdu de la Sibiu. Pâna în prezent, în Bihor au fost adunate peste 52.000 de semnaturi. „Exista localitati unde aproape toata populatia a semnat. Printre acestea se numara Bratca, Remetea, Cefa, Inand, Tilecus, Girisu de Cris, plus toti elevii de la Colegiul National „Emanuil Gojdu”, a declarat unul dintre reprezentantii Fundatiei Gojdu în Bihor.

Acesta a adaugat ca în Bihor sunt organizate în permanenta parastase si evenimente prin care este promovata aceasta cauza. „La parastasul organizat în decembrie 2005 la Biserica cu Luna din Oradea au participat sute de persoane. De asemenea, sunt sustinute zeci de slujbe în bisericile din Bihor”, a mai adaugat membrul grupului de initiativa.

Potrivit acestuia, Fundatia Gojdu de la Sibiu a înregistrat de curând un succes la Oradea, unde Curtea de Apel i-a restituit casa unde s-a nascut si a copilarit marele avocat. „Este vorba despre casa de pe Strada Traian Mosoiu. Este o curte cu sase cladiri, asemanatoare cu cea de la Budapesta, însa mult mai mica”, a precizat sursa citata.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !