Parc industrial, la centură

1Comentariu
ORADEA – Două parcele de teren, de 50 respectiv 140 hectare, plasate în imediata vecinătate a şoselei de centură, ar putea fi salvarea economică a Oradiei, pe termen lung. Municipalitatea îşi anunţă susţinerea masivă pentru dezvoltarea unei zone industriale, paradoxal, în mijlocul unui perimetru iniţial rezervat pentru locuinţe şi comerţ.

 

CTP Invest România

În vreme ce Primăria negociază din greu cu Hanil Electronics pentru aducerea investiţiei coreene de 30 de milioane de euro la Oradea, municipiul este interesant pentru alţi investitori. Firma cehească CTP Invest este în discuţii cu Administraţia Imobiliară Oradea (AIO) pentru cumpărarea a 50 hectare de teren, în vederea construirii unui parc industial. „Doar săptămâna trecută am primit terenul la Primărie”, a declarat Marcel Boloş, directorul AIO.

Dacă discuţiile vor conduce la un final acceptabil pentru ambele părţi, parcela din spatele viitorului complex Tiago, plasat lângă sensul giratoriu din Calea Aradului, va fi ocupată cu 70.000 mp de construcţie, investiţie estimată la 30 milioane euro, bani pe care CTP şi-i va recupera închiriind halele.

Între pretenţiile Municipalităţii figurează ca imobilele să nu fie de tipul celor modulare, folosite în lohn şi activităţile să fie exclusiv de producţie, nu servicii sau comerţ. „Firma s-ar angaja să aducă firme în spaţiile construite. Capacitatea maximă a unui parc de 50 de hectare de teren ar fi, la maxim, de 2000 – 3000 de locuri de muncă. În prima etapă, în primul an de funcţionare, ar trebui să creeze minim 300 de job-uri”, spune Marcel Boloş.

Case lângă fabrici

Despre vecinătatea cu cartierele din zonă, Boloş susţine că parcul industrial nu ar fi prea deranjant: „Activităţile nu sunt poluante, nu produc deşeuri deranjante şi nici foarte mult zgomot. Este vorba despre activităţi din domeniul IT, nanotehnologie şi producţie de utilaje moderne”, spune Boloş.

Preţul estimat al terenului ar fi de 10 euro pe mp. Totuşi, Primăria a vândut teren în zonă la un preţ incomparabil mai mare, spune acelaşi director, ajungându-se şi până la 70 euro pe mp. „Ne interesează în această afacere câştigul de viitor, din impozitele încasate, mai puţin din încasările de pe teren”, spune şeful AIO, precizând că, din primele discuţii cu mai marii CTP aceştia nu s-au arătat deloc interesaţi de facilităţile fiscale oferite de Consiliul local.

Reprezentantul CTP Invest a admins discuţiile de la Oradea ferindu-se să dea un pronostic referitor la semnarea unui contract. „Oradea este o zonă strategică. Nu este singura de acest gen. Noi căutăm să folosim experienţa pe care o dobândim în urma proiectelor pe care le avem în această zonă”, a declarat Călin Hanu, business development manager pentru România, punctând că „au avut loc discuţii cu reprezentanţii municipalităţii”, dar că în afara concesionării celor 7 hectare din Parcul Industrial Borş, unde va investi 19 milioane de euro, nu s-a bătut palma pe nimic.

IT în locul tancurilor

În afara celor 50 de hectare de teren, Municipalitatea mai dispune, de două săptămâni, de un teren de 140 hectare, parcelă „lipită” de centură, peste drum de cimitir, pe locul fostei unităţi de tancuri. „Din asta, 32 hectare sunt dorite de Hanil Electronics, producătorii de LCD-uri pentru Samsung, restul este rezervat activităţilor de producţie. Costul unui mp în zonă este mai mare de 10 euro, utilităţile fiind chiar peste drum”, spune Boloş. „Cu aceste 190 hectare de teren, avem speranţa că vom fi o zonă de atracţie regională pentru investitori. Avem avantajul că aceste suprafeţe sunt compacte, într-un singur loc, nu fărâmiţate”, spune reprezentantul Primăriei.

Cristina Ghilea1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor