Parc industrial pe terenul cui?

Parc industrial pe terenul cui?
ORADEA – Proiectul parcului industrial al Oradiei nu trece de furcile caudine. După problemele cu coreenii de la Hanil Electronics, acum terenul însuşi, situat pe strada Ogorului, ridică mai multe semne de întrebare.

În acest moment, terenul din spatele Cimitirului Rullykowsky, ce găzduieşte un depozit de armament al Armatei, e subiectul controverselor între Consiliul Local şi Prefectură, implicit Guvern.

Ieri, consilierii locali au bătut în retragere şi au revocat trei Hotărâri de Consiliu: cea de săptămâna trecută, privind aprobarea caietului de sarcini pentru licitaţie, cea din 31 ianuarie, prin care Legislativul local dispunea unilateral trecerea terenului în proprietatea privată a Oradiei şi o hotărâre din noiembrie anul trecut, pentru amenajarea unei suprafeţe de 50 ha, vizavi de Aeroport, în vederea unui parc industrial.

Şedinţă nouă

Luni va avea loc o altă şedinţă, pentru adoptarea unei Hotărâri prin care să se iniţieze o Hotărâre de Guvern pentru trecerea terenului din proprietatea publică a statului şi administrarea MApN, în proprietatea privată a Oradiei şi administrarea CL Oradea a suprafeţei de 139,85 ha, situate în strada Ogorului.

La sfârşitul lunii ianuarie, consilierii locali orădeni votaseră trecerea terenului respectiv în proprietatea privată a Oradiei. Între timp, terenul a fost deja întabulat pe municipiul Oradea.

Lucrurile nu au rămas însă aşa, deoarece Prefectura s-a sesizat, spunând că acţiunea CL Oradea e ilegală. „În 1881, în cartea funciară terenul figura ca fiind proprietatea statului maghiar. Tratatul de la Trianon a dispus însă ca toate bunurile statului maghiar să treacă la statul român, aceasta după scăderea despăgubirilor de război către statul român. Aşadar, şi terenul la care ne referim figura ca fiind proprietatea statului român”, ne-a declarat Ioan Câmpan, consilier al prefectului pe probleme funciare.

Cu toate aceastea, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), condus de Minel Ghincea, a întabulat municipalitatea pe terenul, interpretând că terenul respectiv, deşi întabulat pe statul român, e administrat de drept de către unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se găseşte. Acelaşi Câmpan spune că deşi municipalitatea va urma de-acum paşii legali pentru primirea terenului de la Guvern, deja e prea târziu. „Doar prin hotărâre judecătorească se pot face corecturile necesare în cartea funciară”, crede Câmpan.

Prefectul Mircea Ghitea nu a dorit să dea amănunte pe acest subiect, spunând că luni se vor analiza la Prefectură acţiunile Consiliului Local.

Vila: „Am forţat nota”

Secretarul general al municipiului, Ionel Vila, admite că municipalitatea a forţat nota în privinţa terenului. „În 1882 terenul figura ca proprietate a oraşului. Nu pot comenta ce s-a întâmplat apoi, când în anii ’30 terenul a trecut la statul român. (…) Văzând că există o oportunitate pentru un parc industrial şi că avem solicitări de la investitori de talie, am zis să încercăm să forţăm nota, să întabulăm terenul, să dezvoltăm parcul. Acolo nu e o unitate operativă a Armatei. Sigur că în paralel ne-am dus şi pe celelalte căi, ştiind că e în administrarea Armatei. Am mers şi la ministrul Meleşcanu, la domnul Marin, şeful Statului Major al Armatei şi am găsit înţelegere, însă ni s-a cerut să dovedim că e terenul municipalităţii”, ne-a declarat Vila, care motivează revocările de Hotărâri de ieri prin faptul că nu vrea să târască municipalitatea în procese cu Prefectura.

Ionel Vila crede că o dată cu revocarea HCL privind trecerea terenului la municipalitate, se pot face deja corecturile la coala funciară a terenului, fără a mai fi nevoie de o hotărâre judecătorească.
Calin Corpas

 

Din cauza comentariilor vulgare, forumul a fost inchis. Redactia Bihon Online