Parcare etajată în curtea Primăriei, cu binecuvântarea Episcopiei Romano-Catolice

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
16Comentarii
Clădirea pe un singur nivel ar putea fi demolată și reconstruită pe verticală
Clădirea pe un singur nivel ar putea fi demolată și reconstruită pe verticală
Criticate de mai mulţi arhitecţi care susţin că parcările etajate ar aglomera rutier Centrul în loc să-l degajeze, aşa cum spun edilii că ar prefera, parkingurile reprezintă una dintre cele mai evidente preocupări ale primarului Ilie Bolojan.

Cu ocazia şedinţei ordinare din luna trecută, edilul a obţinut votul deliberativului local pe proiectul parcării etajate pe care o vrea edificată în curtea Primăriei. Pentru aceasta, a încheiat un acord de parteneriat cu Episcopia Romano-Catolică, prin care oraşul primeşte o parcelă de teren cu ieşire în strada Tudor Vladimirescu, lipită de curtea interioară a Primăriei.

La schimb

Acordul de parteneriat stabileşte, într-un scurt istoric al cauzei, că „parcarea supraetajată ar urma să afecteze atât proprietatea publică a oraşului, situată în strada Primăriei nr. 3, cât şi proprietatea privată a Episcopiei Romano-Catolice, compusă din teren şi construcţii, situată pe strada Tudor Vladimirescu nr. 4”. Clădirea Episcopiei are mai multe funcţiuni – spaţii comerciale (Farmacia Elixir este printre chiriaşi), locuinţe şi anexe gospodăreşti.

Pentru a-şi face parcarea aşa cum doreşte, cu acces din ambele străzi, Primăria i-a oferit Episcopiei un schimb. Cum Primăria deţine o treime din clădirea de pe strada Gh. Magheru nr. 1, în care funcţionează Centrul de Diagnostic Pozitron şi Clinica de Oftalmologie Medsystem Varad, pe care s-a oferit să o cedeze episcopiei. În schimb, a primit de la romano-catolici dreptul de folosire pe terenul din vecinătatea Primăriei, dar şi permisiunea de a demola clădirea din strada Tudor Vladimirescu.

„Clădirea dintre şcoală şi Primărie, pe strada Tudor Vladimirescu, e una veche, fără valoare arhitecturală, dar care dispune de o generoasă întindere pe teren. Dacă va fi nevoie să demolăm această clădire, vom reconstrui, din temelii, un imobil care să aibă aceeaşi suprafaţă, dar pe verticală”, spune Cristian Popescu, director adjunct al Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei.

Parteneriatul vorbeşte despre edificarea unui nou imobil, dar nu cu un nivel, ci cu parter plus două etaje, din moment ce regimul de înălţime al zonei permite.

Demolare?

Dacă „afectarea” imobilului din strada Tudor Vladimirescu este clarificată, modul în care viitorul parking va afecta accesul dinspre strada Primăriei nu este clarificat. Adjunctul DPI spune că „în această fază nu se pune problema demolării clădirii lipite de Primărie”, în care funcţionează ADLO, CSM şi alte servicii ale Primăriei, şi insistă pe „în această fază”.

Însă posibilitatea demolării acestor imobile nu este categoric exclusă. Opozant al edificării de parkinguri în inima oraşului, arhitectul Cristian Puşcaş apreciază că, de fapt, Primăria ar urmări să păstreze faţada clădirii, ca pe o coajă decorativă pentru viitorul parking. El ridică problema sincerităţii proiectului de pietonalizare a Centrului, câtă vreme maşinile sunt invitate să ocupe cele 300-400 de locuri de parcare situate la câteva zeci de metri de Piaţa Unirii.

Un parcaj suprateran pe un regim de înălțime de maximum 10 metri va fi construit între străzile Iosif Vulcan - Libertății și Aurel Lazăr. Primarul Ilie Bolojan spune ca nu vor fi demolate case, chiar dacă parcarea și căile de acces vor fi construite în curțile interioare ale clădirilor istorice e...16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor