Parcarea iese din groapa de pe Independenţei

De Cristina Ghilea
11Comentarii
Rampa de ieșire auto spre strada Independenței și tavanul parcării sunt în faza cofrării.
Rampa de ieșire auto spre strada Independenței și tavanul parcării sunt în faza cofrării.
Cel mai lung șantier orădean, parcarea subterană de pe strada Independenței, avansează inegal spre nivelul solului.

La tronsonul dinspre statuia lui Mihai Eminescu s-au realizat nivelurile -3 și -2, iar acum se lucrează la cofrarea peretelui și pregătirea turnării planșeului final. Tronsonul al doilea, însă, spre Sinagoga Zion, este abia în faza turnării radierului. În weekend s-au turnat peste 1.000 metri cubi de beton, iar operațiunea e în derulare.

Cea mai sensibilă zonă rămâne peretele dinspre Sinagogă, știut fiind pericolul de surpare. Lucrarea se face sub supravegherea unui expert tehnic clujean, care va dicta și soluția de consolidare a terenului.

Tronsonul următor e în faza turnării șapei.

Pe latura dinspre strada Independenței, terenul a fost stabilizat cu ancore oblice care trec sub linia de tramvai, dar soluția nu funcționează pe partea cu Sinagoga, pentru că nici aceasta, la rândul său, nu e foarte stabilă.

„Modul iniţial de lucru a fost că s-au turnat acei pereţi mulaţi la nivelul parcării, care au mers până jos. De jur-împrejurul parcării s-a început, apoi, săpătura. Când s-a ajuns la un anumit nivel, pe toate ancorele s-au fixat nişte ancore chimice în pereţii parcării, pentru ca atunci când urmează săpătura să nu cadă aceşti pereţi. Spre Sinagogă nu s-au putut monta aceste ancore, pentru că s-a constatat încă de la începutul lucrării că clădirea e puţin înclinată. Proiectanţii au recomandat să nu fie băgate aceste ancore sub Sinagogă, pentru că nu vrem să creăm perturbaţii care să o afecteze”, spune viceprimarul Florin Birta.

Astfel, pe zona aceea peretele mulat turnat este nefixat, iar din această cauză săpătura nu se poate face până la nivelul cel mai de jos al parcării, -3. „Peretele mulat va fi sprijinit de parcare, şi abia apoi se va face excavaţia, ca să terminăm lucrarea”, spune viceprimarul.

Termenul de finalizare a lucrării, asumat public de edili, este finalul acestui an.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor