Parcarea Rogerius, deschisă parţial

Reactualizat la:
24Comentarii
Parcarea Rogerius, deschisă parţial
Edilii au anunţat că accesul în parcare va fi gratuit pentru trei luni, până se obişnuieşte lumea cu ea.

Marți la prima oră se deschide publicului primul nivel al parcării etajate din vecinătatea Pieţii Rogerius şi Spitalului Curteanu. După ce anunţaseră, săptămâna trecută, amânarea termenului de finalizare a lucrării, edilii au revenit, luni, cu vestea dării în folosinţă a acestei părţi din parcare, accesibilă dinspre zona Spitalului Pelican. Primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public şi mai mulţi reprezentanţi ai executantului, firma Construcţii Bihor, s-au aflat luni la amplasament, pentru o sumară şedinţă de inaugurare parţială.

193 locuri de parcare

„Termenul de finalizare a fost prelungit până la sfârşitul lunii noiembrie dar pentru a fluidiza traficul din zonă, am hotărât împreună cu ADP, care s-a ocupat de lucrare, să deschidem partea de parter/subsol a parcării, care este în stare perfectă de funcţionare. Aici sunt 193 de locuri”, a spus viceprimarul Birta, precizând că invitaţia de a inaugura parcarea se adresează atât celor care au treabă în zonă cât şi celor care vin la muncă în vecinătate.

Pasajul va fi gata în 30 noiembrie, la fel care nivelul superior al parcării, dar s-a decis deschiderea primului nivel pentru a-i obişnui pe cei care vin în zonă să o folosească.

„Parcarea situată între două nivele care nu comunică între ele va funcţiona în aşa fel încât nivelul de la subsol va fi dedicat celor care lucrează în această zonă, angajaţii spitalelor, a firmelor şi vânzătorilor din Piaţă. Va fi cu tarif preferenţial pentru a-i motiva să lase maşinile aici. Partea de etaj, cu acces spre Piaţă şi spitale, va fi una cu durată limitată, rezervată celor care au probleme de rezolvat în această zonă – pacienţi, aparţinători, cei veniţi la cumpărături. Noaptea, parcarea va putea fi folosită de riverani”, a detaliat primarul Ilie Bolojan. Cele două nivele vor comunica prin două lifturi.

Alte lucrări

Primarul zice că darea în folosinţă a parcării etajate nu va însemna desfinţarea masivă de parcări pe asfalt. „Spre Strada Transilvaniei a fost lărgit trotuarul dinspre Piaţa Rogerius, acolo unde se parca până în zid. Acum, parcările sunt dispuse paralel cu trotuarul şi s-a lărgit suprafaţa rezervată pietonilor şi sunt parcări galbene. Refugiul nefuncţional al staţiei de tramvai va fi amenajat ca loc de aşteptare pentru taxi”, a arătat vicele Birta. În această toamnă, în jurul parcării, urmează să fie plantaţi platani.

Deschis temporar

Cu condiţia ca vremea să permită, la finalul acestei săptămâni se va deschide temporar şi strada Coposu, pe porţiunea dintre piaţă şi parcare, pe liniile de tramvai. „La finalul lunii, când va fi rezolvată problema cu magistrala de alimentare cu apă vom deschide total şi această stradă”, zice Birta. Conform acestuia, lucrarea trenează din cauza unor piese atipice, care nu se găsesc la noi, necesare la magistrala de alimentare cu apă. Au fost comandate din Germania dar termenul de livrare a fost de peste 6 săptămâni. Magistrala trece pe deasupra pasajului subteran.

O firmă, trei parcări

„Parcarea este făcută cu credit furnizor, contractul se derulează pe trei ani, cu rate semestriale. Lucrarea este realizată de Construcţii Bihor, în colaborare cu Poliart. E o firmă serioasă cu care noi construim o a doua parcare, sperăm cât de curând să finalizăm şi pe cea de-a treia. Dacă vor mai fi şi altele, le vom construi şi pe acelea”, a spus, la faţa locului, directorul ADP. Investiţia de peste 14 milioane de lei fără TVA va asigura 419 locuri de parcare, din care 219 la etaj.

„Parcarea vine şi completează Piaţa Rogerius, va fi şi o legătură prin pasajul subteran. Această parcare sperăm că va acoperi necesarul de locuri de parcare, înainte de demararea lucrărilor, pe această locaţie aveam undeva la 140 locuri de parcare. Azi, sunt de trei ori mai multe”, mai arată Andrica.24Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor