Parcarea va fi taxata si in cartiere

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
63Comentarii
Parcometru nou, pe strada Corneliu Coposu
Parcometru nou, pe strada Corneliu Coposu
Primăria va taxa orice arteră principală de circulaţie în Oradea, precum şi drumurile secundare mai aglomerate.

Orădenii care circulă cu maşina vor scoate tot mai mulţi bani din buzunar. În paralel cu parcările de domiciu care se plătesc la Primărie, în ultimii ani s-au înmulţit şi parcometrele pe străzile Oradiei. Şi vor fi din ce în ce mai multe. Inclusiv spre periferie. Serviciul Parcări al Primăriei montează asemenea aparate de taxat pe tot mai multe străzi, parcarea cu plată urmând să fie regula, atât în Centru cât şi în cartiere. Parcare cu taxă va fi peste tot: „Parcarea va fi cu plată pe axele principale de circulaţie şi cele secundare, acolo unde se crează aglomeraţii”, ne informează Ion Şimon, şeful Serviciului Parcări.

Parcometrele s-au înmulţit în Oradea din 2010 încoace, atunci când Administraţia Imobiliară Oradea (AIO) a cumpărat de la o firmă germană – WSA Electronic – 70 de parcometre, iar alte 87 deja existente au fost modernizate. La licitaţie a fost un singur ofertant.

Deja, pe strada Corneliu Coposu s-au montat trei parcometre. Şi pe strada Nufărului parcarea va fi cu taxă, la fel cum Primăria va monta parcometre şi pe Bdul Dacia, pe trotuar. Se doreşte taxarea parcării şi pe Bdul Ştefan cel Mare. Şi pe strada Moldovei, în zona Pieţei Rogerius, parcarea va trebui plătită.

După 15 iunie, riveranii care îşi vor lăsa maşinile peste zi, pe strada Corneliu Coposu, de-a lungul Parcului Liniştii, riscă să se trezească cu o amendă. Aceasta dacă nu-şi vor plăti parcarea. Pe stradă s-au montat deja parcometre şi vor fi funcţionale din a doua jumătate a lunii.

Parcarea pe această stradă va fi taxată inclusiv pe porţiunea delimitată de Orăşelul Copiilor şi strada Olimpiadei.

Parcometre peste tot

Şeful Serviciului Parcări al Primăriei, Ion Şimon, ne-a dezvăluit planurile edililor şi pentru perioada următoare. „Pentru Dacia mai sunt propuneri, pe dreapta, pe trotuar, pentru parcare cu plată, în sensul de mers spre Borş”, ne-a spus Şimon. În viitorul apropiat, parcarea va fi cu plată şi pe strada Nufărului, de la intrarea în oraş (strada Morii) până la intersecţia cu strada Constantin Noica, pe partea dreaptă.

Pe o altă axă importantă – strada Clujului – parcarea se plăteşte deja de doi ani. Şi pentru Ştefan cel Mare se doreşte acelaşi lucru. Pe strada Moldovei se va plăti parcarea pe tronsonul dintre intersecţiile cu strada Sadoveanu şi Transilvaniei. Ion Şimon spune că riveranii au dorit acest lucru, zona fiind aglomerată din cauza proximităţii Pieţei Cetate. Pe Bdul Decebal se vor monta parcometre noi, pentru taxarea parcării pe tronsonul dintre între intersecţia cu strada Simion Bărnuţiu şi cea cu strada Primăriei, ne spune şeful de la Parcări.

Extinderea parcării cu plată spre cartiere vine după ce în ultimii ani Primăria s-a concentrat pe extindrea parcărilor cu plată pe străzilor din Centru. Câteva exemple în acest sens: străzile Roman Ciorogariu, Mihai Eminescu, Cuza Vodă, Mihail Kogălniceanu. În perioada următoare, Primăria va extinde locurile de parcare cu plată şi pe alte străzi din Centrul Istoric, ce erau taxate acum doar pe anumite tronsoane. Potrivit lui Ion Şimon, vor fi montate noi parcometre pe următoarele străzi: Nicolae Jiga, Ady Endre, Moscovei, Braşovului – în sensul de mers dintre Centru spre cartiere.

Întrebat cum se ajunge la concluzia că e cazul să se monteze parcometre noi, Ion Şimon, ne-a spus că sunt adrese de la cetăţeni, trimise Direcţiei Tehnice a Primăriei. Şeful Serviciului Parcări al Primăriei a făcut referire şi la un studiu de circulaţie din 2002, actualizat, care arată unde se pot marca în Oradea parcări cu plată. Studiul a fost pus în practică cu precădere de doi ani încoace.

Ce vrea primarul

Primarul Ilie Bolojan este susţinătorul acestei politici de taxare a parcării pe axele principale de circulaţie, inclusiv în cartiere. Între blocuri, edilul-şef este adeptul realizării a cât mai multe parcări de domiciliu, care se plătesc, de asemenea, la Primărie. Pentru zona centrală, Primăria a încheiat deja un parteneriat cu RCS&RDS pentru o parcare subterană, pe strada Independenţei, chiar pe malul Crişului. De asemenea, o parcare supraetajată va răsări şi în spatele Tribunalului. Deja a început demolarea actualei Secţii de Infecţioase. Actualul primar are în plan realiza unei alte parcări supraetajate şi în locul actualei baze sportive Voinţa. Potrivit primarului, în compensaţie, cele zece terenuri de tenis de la Voinţa vor fi înlocuite cu „cel puţin patru” terenuri, care vor fi amenajate în plus la baza Tineretului, de lângă Sala Sporturilor. O dată ce aceste super-parcări vor fi funcţionale, se intenţionează interzicerea staţionării vehiculelor pe străzile adiacente viitoarelor parcări. Astfel, primarul vrea să încurajeze ocuparea parcări sub şi supraterajate din zona ultra-centrală.

Nu vor parcari taxate la Universitatea Oradea

 63Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor