Parchetul bihorean, cu ochii pe urne

ORADEA – Procurorii orădeni ţin să le amintească cetăţenilor cu drept de vot care sunt infracţiunile şi pedepsele, potrivit Legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

„În perioada ce a urmat evenimentelor din anul 1989, manifestarea dreptului de vot de către cetăţenii din judeţul Bihor au creat în foarte puţine cazuri suspiciuni de natură penală şi cu totul izolat au fost semnalate cazuri de încălcare a legii penale. Dată fiind apropierea referendumului din 19.05.2007, considerăm oportună enumerarea faptelor ce, potrivit Legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, constituie infracţiuni, precum şi arătarea pedepselor legale ce se aplică în cazul săvârşirii acestora”, a declarat procurorul Dorel Moţiu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Astfel, sunt considerate infracţiuni următoarele fapte: împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum (dacă prin mijloacele folosite se aduce atingere integrităţii corporale sau sănătăţii suntem în prezenţa unei agravante); violarea, prin orice mijloace, a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, ori de către alte persoane; promisiunea, oferirea sau darea de bani, ori de alte foloase, în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului; votarea de către o persoană care nu are drept de vot, ori de către o persoană care, având drept de vot, o face de mai multe ori în ziua referendumului; tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false; introducerea în urmă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători; falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale; atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare; furtul urnei sau al documentelor electorale; deschiderea urnei înainte de ora stabilită pentru încheierea votării.

„Săvârşirea acestor infracţiuni se pedepseşte cu închisoarea, limitele legale fiind între 6 luni şi 10 ani. Pentru fiecare dintre acestea se pedepseşte şi tentativa, iar acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu”, a mai precizat procurorul.

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase