Parcul Cefa, arie protejată

Parcul Cefa, arie protejată
CEFA - Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) a iniţiat un proiect de hotărâre a Guvernului privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru Parcul Natural Cefa, înfiinţat în 2006, cu o suprafaţă totală de 5.002 ha.

Decizia a fost luată ca urmare a derulării în zonă a Proiectului PHARE CBC RO 2003/005 702-01 „Culoar romano-maghiar pentru conservarea biodiversităţii”. În prezent, proiectul se află în faza de avizare inter-ministerială.

Parc transfrontalier

Unul din obiectivele acestui proiect a fost realizarea demersurilor pentru declararea Parcului Natural Cefa ca situri Natura 2000, în conformitate cu recomandările UE, ceea ce va promova zona ca parc natural transfrontalier şi va duce la dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale din zona de frontieră. Pentru aceasta, s-a întocmit un studiu de fundamentare a cărui documentare ştiintifică a fost făcută de Regia Naţională a Pădurilor – Direcţia Silvică Oradea (DSO), Administraţia Parcului Natural Apuseni, prin care DSO în calitate de beneficiar al Proiectului PHARE CBC, îşi dă anagajamentul de constituire a acestui parc ca arie protejată integrată în culoarul româno-maghiar pentru conservarea biodiversităţii, precum şi a recomandărilor Comisiei mixte Româno-Maghiare pentru Protecţia Mediului.

Zona parcului natural se află în interiorul sitului de importanţă comunitară Cefa, desemnat prin Ordinul MMDD nr. 776/2007 (înlocuit cu O.M. nr. 1964/2007), în aria de protecţie specială avifaunistică Pescăria Cefa-Pădurea Rădvani, aprobata prin HG 1284/2007, suprafaţă inclusă şi în propunerile de situri Natura 2000, pentru care au avut loc mai multe dezbateri publice unde au fost consultaţi proprietarii de terenuri şi autorităţile administraţiei publice locale.

Proprietarii de terenuri din parcul natural vor avea restricţii de utilizare a terenurilor după instituirea regimului de arie protejată, pentru care vor primi plăţi compensatorii, conform OUG 57/2007.

Pentru elaborarea şi implementarea proiectului de act normativ şi-au dat acordul până acum Consiliul Judeţean Bihor, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, Oficiul Judeţean pentru Consultanţă Agricolă Bihor, Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus”, Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România şi Societatea Ornitologică Română.

 

Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !