Parcul Industrial, în focurile naşterii

9Comentarii
Parcul Industrial, în focurile naşterii
CL Oradea a dezbătut aprig proiectul care ar aduce investiţii majore şi mii de locuri de muncă pentru orădeni. Chiar şi prima etapă, cea mai simplă, din procedura de înfiinţare a Parcul Industrial „Eurobusiness Parc” a stârnit controverse în şedinţa de Consiliu Local de joi.

Asumându-şi din plin rolul de opozanţi, pedeliştii au formulat o serie de obiecţii şi observaţii, însă niciuna din ele nu a fost de natură să determine plenul să o voteze odată cu proiectul. În schimb, executivul a obţinut votul pentru înfiinţarea SRL-ului cu care se porneşte la drum pentru înfiinţarea parcului industrial de 129 de hectare din zona Şoselei Borşului.

Super SRL

Consilierul PD-L Claudiu Popa, economist de meserie, a apreciat că nu ar fi oportună administrarea de către o firmă cu un capital social de doar 1.000 de lei.

Răspunsul a venit din partea primarului. „Normele în vigoare prevăd înfiinţarea unei societăţi comerciale pentru obţinerea statutului de parc industrial, statut care asigură facilităţi din partea statului pentru cei care fac investiţii peste un anumit prag. Suntem deschişi să majorăm capitalul sau să vindem acţiuni dacă va fi cazul. Dacă votăm azi înfiinţarea SRL-ului câştigăm 5-6 luni în care ne mai putem gândi. Hai să avem un pachet atractiv de facilităţi şi un prim investitor major şi apoi să alegem formula managerială cea mai potrivită.”, a îndemnat Ilie Bolojan.

A venit rândul pedelistului Vasile Petruţ să ceară înfiinţarea unui S.A. în loc de S.R.L. şi găsirea unei formule care să permită cooptarea unui dezvoltator profesionist de parcuri industriale.

Din partea executivului, economistul de profesie Dan Octavian a răspuns imediat, cu o trimitere străvezie la firmele opozanţilor: „Vom reorganiza juridic firma din mers dacă situaţia o va cere. Dar să amânăm nu e eficient. Cu toţii avem SRL-uri şi ştim că sunt foarte funcţionale. Există o soluţie simplă pentru a coopta un dezvoltator, care se numeşte asociaţie în participaţiune…”

Profesioniştii…

Consilierul Petruţ a revenit cu solicitarea ca în Consiliul de Administraţie al parcului industrial să intre şi consilieri locali „plătiţi profesionist”. Dar, susţinut şi de Direcţia Juridică, primarul Bolojan a reamintit că ar apărea o situaţie de incompatibilitate, situaţie regăsită şi la regiile din subordinea Primăriei care nu pot avea consilieri locali în CA. Ca atare, conducerea firmei va fi asigurată din partea Primăriei de către directorul economic Eduard Florea, şef Serviciu Buget – Delia Ungur şi şef Serviciu în cadrul Direcţiei Economice – Nadia Haş , profesionişti despre care Bolojan a observat că „nu sunt aduşi de actualul executiv colegii din aparatul Primăriei”.

În fine, pedelistul Dorin Corcheş şi-a exprimat o rezervă personală, spunând că „Situaţia Parcului din Borş şi a crizei financiare din Europa mă face să apreciez ca un gest îndrăzneţ înfiinţarea parcului…”

Viziunea fatalistă a fost însă contrată de primarul Bolojan: „Dacă nu facem nimic, cu atât mai mult nu vom atrage investitori strategici care să contribuie la dezvoltarea economică de care municipiul nostru are nevoie.”

De menţionat că pentru a obţine titulatura de Parc Industrial, mai este nevoie de acordul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, mandatat pentru depunerea actelor în acest sens fiind Marcel Boloş, şeful Direcţiei Dezvoltare Durabilă şi Finanţări Externe din cadrul Primăriei Oradea.

Totodată, înainte de vot, Marcel Boloş a susţinut şi el soluţia propusă de executiv, reasigurându-i pe consilierii locali că vor mai avea ocazia de a „adopta şi vota modelul de management dorit”.

Cristian Horgos9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor