Parcul Palatului Baroc, reabilitat cu 770.000 euro

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
7Comentarii
Parcul deondrologic va fi refăcut
Parcul deondrologic va fi refăcut - © FOTO: Marcel Socaciu
„Deocamdată nu se pune problema în maniera: ce rămâne, ce dispare din parc”, spune PS Episcopul Bocskei Laszlo.

Aceste decizii se vor lua în urma unui studiu dendrologic, astfel încât parcul își va păstra caracterul baroc, vor fi conservate anumite specii, iar comunitatea va găsi un loc destinat liniștii. Parcul din jurul Palatului Baroc este un adevarat parc dendrologic, cu specii de frasin, tuia, tisa, magnolia și quercus, precum și cu trei arbori sequoia gigantaea, cu vârsta de peste 100 de ani. În paralalel cu lucrările de reabilitare ale Palatului Baroc, lucrări în valoare de 6 milioane de euro, demarează și lucrările de reabilitare ale parcului dendrologic. Acestea sunt prevăyute să aibă loc în perioada iunie 2017 și până în mai 2020, an în care au termen de finalizare și lucrările de reabilitare ale Palatului Baroc.

Investiția în parcul dendrologic va fi de aproximativ 773.000 euro, sumă destinată exclusiv Episcopiei Romano/Catolice de Oradea, ca parte a unui proiect transfrontalier finanțat din bani europeni prin Programul RO-HU în parteneriat cu Universitatea „Szent Istvan” Szarvas, cu Facultatea de Peisagistică și Arboretumul Szarvas.parcul-dendrologic-va-fi-refacut-foto-ma

„Parcul va fi eliberat de elemente instetice, vor fiintervenții la alei și toaletări de arbori, vor fi amenajări cu piatră cubică, întregului spațiu verde urmând să i se dea o alură adevărată de baroc”, a anunțat PS Episcopul Bocskeo Laszlo. Vor fi amenajate spații cu plante biblice, aromatice, unul pentru relaxare, unul în scop educativ, va fi reabilitat și teatrul în aer liber, respectiv vor fi incluse și anumite dotări speciale pentru parcuri. În proiect sunt incluse și aplicații informatice de prezentare a parcului. Intenția Episcopiei este ca, după implementarea proiectului, parcul de la Palatul Baroc să fie supravegheta cu un sistem video, pentru a evita distrugerile semnalate și în alte zone cu aceeași destinație din oraș. După reabilitareea parcului, Episcopul romano-catolic se gândește și la o nouă formă de administrare. Acum, în baza unui protocol semnat în 2009, la solicitarea Primăriei, municipalitatea a primit, pe 15 ani, în folosinţă gratuită şi administrare, parcul din jurul Palatului Baroc, pentru ca acesta să servească în continuare (adică şi după retrocedarea fostului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor) ca spaţiu verde şi de recreere.

Prin protocol Primăria își asuma „să se îngrijească de conservarea atât a terenului, cât şi a teatrului de vară”, să efectueze “toate lucrările necesare amenajării zonei ca parc public” şi să asigure paza în intervalul orar 22.00-06.00, în care parcul este închis. Protocolul a fost denunțat de PS Bocskei Laszlo în 2012, care reclama că Primăria și-a onorat selectiv obligațiile: „cu unele excepţii, nu au fost efectuate amenajările angajate, constatându-se şi în prezent o stare deteriorată a dotărilor din acest parc, dar şi o neglijare a intervenţiilor necesare amenajării şi întreţinerii spaţiilor verzi din acest perimetru”. Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, cunoscut și ca Palatul Baroc din Oradea, este unul din cele mai valoroase edificii construite în stil baroc pe teritoriul României.

file702hqt0bizt1hhkcc8wd

La fel ca și Bazilica Sf. Maria și Șirul Canonicilor, palatul a fost ridicat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Prezentarea proiectului privind Parcul Baroc a avut loc în contextul unei conferințe de presă menite să prezinte comunității bihorene stadiul lucrărilor de reabilitare a Palatului Baroc. „Lucrarea de reabilitare este una foarte interesantă, am pornit cu un proiect tehnic, dar pe parcursul lucrărilor descoperim surprize , se crează situații noi, la care trebuie să găsim soluțiile potrivite astfel încât să nu ne abatem de la caracterul baroc”, a explicat PS Bocskei Laszlo.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor