Parcul Salca II a fost finalizat

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
53Comentarii
Parcul Salca II a fost finalizat
Constructorul s-a retras de pe amplasament, amenajarea va merita numele de spaţiu verde abia în câteva luni.

O parcelă de pământ însămânţat, „tivită” pe margini cu câteva aliniamente de arbori, brăzdată de alei care leagă punctele de interes ale perimetrului. Aşa se prezintă trecătorului grăbit Parcul Salca II, inaugurat ieri de Direcţia Patrimoniu Imobiliar(DPI), de personalul direcţiei, în prezenţa arhitecţilor, constructorilor şi a viceprimarului Huszar Istvan.

DSC_7080 (2)

Amenajat pe un teren de peste 22.000 mp, parcul Salca II are mai multe elemente care-l individualizează. Foişorul şi pergola din lemn, străbătute de un o curgere de apă care se recirculă permanent ar urma să asigure celor dornici de odihnă răcoare pe perioada verii, într-un loc lipsit de vegetaţie înaltă. Parcul are trei locuri de joacă – o groapă cu nisip, legăn şi un labirint desenat cu vopsea gri şi mov. Acesta are amprenta labirintului realizat din gard viu în parcul Salca I. Cascada cu curgere pe două părţi, aflată în vecinătatea lacului, e un alt element care individualizează locul, la fel ca amfiteatrul – o amenajare circulară, în interiorul căreia orădenii sunt liberi să se odihnească sau să dea frâu liber talentelor personale. Deocamdată, acesta e tapetat cu un strat degradabil, sub care creşte covorul de iarbă.

Încă nepreluat de la constructor, parcul ar avea nevoie de paznic permanent. Experienţele anterioare îi îndreptăţesc pe constructori şi arhitecţi să creadă că urmează furturi de material sădit, la pachet cu distrugeri şi vandalizări. Lucian Popa, directorul ADP spune că Salca II are un caracter preponderent de recreere – a fost prevăzut cu mai multe locuri umbroase şi cu mai multe bănci de odihnă decât prima etapă a amenajării. La capătul dinspre Velenţa, parcul dispune de patru toalete ecologice „pentru satisfacerea nevoilor primare ale vizitatorilor”, a spus edilul.
1salca

În premieră, acesta a anunţat că urmează ca Salva I şi II să fie înconjurate de o pistă de alergare cu tartan. Promisiunea a mai făcut-o şi primarul Ilie Bolojan, la inaugurarea primei etape. Rămâne de văzut când va deveni realitate. Popa a precizat că amenajarea nu e terminată: la toamnă, cu ocazia plantărilor, mai urează nişte aliniamente de platani.

Arhitectul Ernest Pafka, cel care a realizat proiectul împreună cu soţia sa, Carmen Pafka, apreciază că plantările sunt în funcţie de buget: „Lumea vine cu tot felul de pretenţii. Putem face şi un parc cu arbori seculari dar asta costă. Lumea să aibă răbdare să crească vegetaţia şi, în general, ar fi mai bine ca orădenii să de abţină de la vandalisme şi furturi”.

DSC_7078

Carmen Pafka a punctat diversitatea parcului – atât sub aspectul activităţilor pe care le poate găzdui cât şi sub cel al vegetaţiei. „Poate fi îngrozitor ca un oraş să îşi piardă identitatea pentru că cineva preferă numai un anumit tip de arbore”, e opinia sa.

Conform edililor, în Salca II s-au plantat 6951 arbori, arbuşti, plante agăţătoare, gard viu, plante perene şi acvatice. Cele care umbresc pergola e de aşteptat să îşi facă pe deplin treaba în vreo doi ani, în vreme ce arborii vor ajunge la maturitate în zeci de ani. Costul constractului de amenajare semnat cu Costructorul Sălard şi Gardener e de 2,5 milioane de lei, din care s-au achitat 1,3 milioane lei.

DSC_7191

 53Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor