Parcul Științific intră în anticamera finanțării

Ioan Mang și Constantin Bungău au prezentat proiecții ale viitoarei structuri, înainte de votul plenurilor de la Județ și Universitate.
Ioan Mang și Constantin Bungău au prezentat proiecții ale viitoarei structuri, înainte de votul plenurilor de la Județ și Universitate.
Consiliul Județean și Universitarea din Oradea urmează să depună spre finanțare mult-trâmbițatul proiect al Parcului Științific și Tehnologic (PST) dedicat cercetării și inovației.

Aceasta dacă vor primi voturile necesare. Parcul ar urma să funcționeze pe lângă U. Oradea, printr-o asociere cu CJ Bihor și cu SC Parcuri Industriale Bihor SRL. Prin această structură, se dorește atragerea de transfer tehnologic, util dezvoltării județului nostru.

Vicele județean Ioan Mang și rectorul Constantin Bungău au prezentat aspecte din studiul de fezabilitate al proiectului, realizat de compania Poliart a arhiectului Daniel Tivadar, pe care l-a făcut celebru Dealul Ciuperca…

Luni și marți, Mang și Bungău vor cere votul Senatului Universității, precum și cel al plenului Consiliului Județean. Sunt emoții cu cvorumul din Senatul academic, respectiv cele legate de atitudinea posibil nihilistă a consilierilor județeni PNL. Dacă se obțin voturile necesare, proiectul va fi depus spre finanțare prin POR, la ADR Nord Vest. „Încercăm să păstrăm în Oradea oamenii, studenții foarte buni”, a transmis Ioan Mang, motivând această inițiativă.
7Mang_Bungau_18_K

Rectorul Bungău a insistat, la rându-i, pe nevoia de inovație pe lângă universitatea pe care o conduce, pentru ca Oradea să-și poată păstra creierele. Ba mai mult, să poată importa creiere de prin alte părți, aspect crucial în perspectiva unei dezvoltări susținute.

Pentru salarii mari

„Vrem să internaționalizăm foarte mult această structură, vrem parteneri foarte puternici din Europa, cu care până la urmă am și luat contact. Ne dorim servicii cu valoare foarte adăugată în acest parc științific”, a precizat Bungău.

În clădirea ce este prevăzută pentru 5.500 de metri pătrați – suprafață desfășurată – ar urma să lucreze de la 80 până la 200 de ingineri și cercetători, iar salariile presupuse vor pleca de la 2.000 de euro, în sus, conform celor transmise de inițiatorii proiectului.

Locația este pe strada Ceyrat nr. 4, în spatele Facultății de Științe Socio-Umane. Bugetul proiectului se ridică la aproximativ 7 milioane de euro. Din cei 33 de milioane de lei la cât este evaluat proiectul, CJ Bihor își asumă o contribuție pentru cheltuielile eligibile și neeligibile în valoare de 32,5 milioane de lei, iar Universitatea 500.000 de lei.Ioan Mang și Constantin Bungău au prezentat proiecții ale viitoarei structuri, înainte de votul plenurilor de la Județ și Universitate.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor