„Părintele” salvamontiştilor din Vale

Silviu Stanislav
Silviu Stanislav
Petrila – Silviu Stanislav se îmbracă şi acum, ca şi pe vremuri, în culori tari. A lucrat ca salvator minier 22 de ani şi ca salvamontist 25. Fără tehnică de vârf pentru depistarea celor pierduţi pe munţi, bărbatul a învăţat să se îmbrace de câte ori merge pe munte în haine groase şi în culori tari.

„Necazul meu este că, în mină, sunt alte condiţii. Eu, personal, nu am reuşit să salvez nici o persoană. Însă, pe munte, acolo unde lucram voluntar, am reuşit să salvez aproape în fiecare an o persoană de la moarte. Din fericire, aici sunt rare cazurile extreme, unde nu se mai poate face nimic pentru victimă”, spunea Silviu Stanislav.

Astăzi, bărbatul are 72 de ani. Până să ajungă să se pensioneze, dar şi mulţi ani după aceea, a lucrat la Clubul Copiilor unde a antrenat pentru turism montan foarte mulţi tineri.

„Între cei care astăzi sunt salvamontişti la Lupeni sau Petroşani, majoritatea au trecut prin şcoala pe care am făcut-o eu. Sunt băieţi buni, destoinici. Am avut elevi de nădejde”, susţine bărbatul.

Cazul considerat de Silviu Stanislav ca fiind cel care l-a marcat, cu toate că trecuse prin multe situaţii grave, este cel în care trei studenţi medicinişti din Deva şi-au pierdut viaţa după ce au trecut printr-o furtună iscată din senin.

„Am activat în multe locuri: Lotru, Lupeni, Parâng. Eram pe atunci doar 6 salvatori montani pe toată Valea Jiului. Însă un caz care să mă impresioneze a fost cel al unor tineri veniţi de la mare. O vijelie iscată din senin le-a secerat vieţile. Noi, salvatorii, nu am mai putut face nimic pentru ei. Mi s-a părut cel mai greu tribut plătit muntelui”, concluzionează fostul salvator montan.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase