Părinţi aruncaţi la azil

Părinţi aruncaţi la azil
HUNEDOARA – Un număr de 40 de bătrâni, abandonaţi de familii şi rude, îşi duc traiul în casa de bătrâni, din Hunedoara. Motivele pentru care aceşti oameni au ajuns aici sunt diverse.

În general, în acest Centru, au ajuns bătrâni care au fost uitaţi de copii, oameni care nu au fost căsătoriţi vreodată, ori care au urmaşii plecaţi în toate colţurile lumii. Aceşti oameni nu prea mai aşteaptă nimic de la viaţă. Poate doar puţină atenţie din partea stăinilor. Şi asta deoarece, copiii i-au uitat demult…
Elisabeta Ionaş are 89 de ani, iar cei care o cunosc îi spun tanti Beji. Ea este cea mai vârstnică dintre cele 40 de persoane aflate în Centru şi are cea mai mare vechime în această instituţie. Stă de 8 ani în căminul de bătrâni, pentru că aici are cu cine sta de vorbă şi aşa trec zilele.

 

„Bătrânii mei au venit aici din Târgu Mureş. Sunt născută şi crescută în Hunedoara. Aici au murit cei 4 fraţi ai mei şi cele 2 fiice”, povesteşte bătrână, cu ochii în lacrimi. „Dacă voi mai trăi până în iunie, voi avea 8 ani de când stau aici, şi lângă ai mei vreau să fiu îngopată şi eu”, spune tanti Beji. Cei care mai au pe cineva din familie, spun că cei dragi nu au timp să-i viziteze, pentru că au sevicii, familiile lor, sau au plecat din ţară, în căutarea unei vieţi mai bune. „Bărbatul mi-a murit. Copii au plecat în Italia şi vin o dată pe an, în concediu”, spune tanti Hanganu, în vârstă de 77 de ani. Căminul însă, a devenit neîncăpător pentru numărul de solicitări.

 

„Majoritatea au o istorie tristă, dar, nu le place să-şi bârfească copiii. Când împlinesc vârsta de pensionare vin aici din adăpostul de noapte. Cei mai mulţi şi-au vândut casele propriilor copii, iar aceştia îşi văd de viaţa lor”, spune Octavian Isac, director al Căminului de bătrâni. Anul trecut au fost amenajate 2 camere de 5 locuri, dar acestea sunt insuficiente. Pentru a veni în sprijinul celor de vârsta a treia, unul dintre proiectele pe care le are în vedere primăria este de a înfiinţa un Centru Multifuncţional pentru persoane vârstnice. Lenuţa Germeniuc, director executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Hunedoara, afirmă că există tot mai multe cereri nesoluţionate. „Săptămâna aceasta avem 5 solicitări noi, şi din păcate, eliminarea nu se poate face decât din cauze naturale”.

 

În paralel se desfăşoară un program de asistenţă la domiciliu (ASIV) pentru 68 de persoane. Prin acest program cei în vârstă sunt ajutaţi să facă curăţenie, să plătească facturile, sau să-şi procure medicamentele necesare. În opinia lui Octavian Isac una dintre locaţiile cele mai potrivite pentru realizarea unui complex, atât pentru bătrâni cât şi pentru oamenii străzii, este reabilitarea spaţiului de la fosta unitate militară din Hăşdat. „Există un program de accesare a fondurilor europene. Pentru asta însă trebuie să ne mişcăm repede. Banii europeni trebuie justificaţi cu lucruri concrete. Mi-ar părea rău ca aceste fonduri disponibile să nu vină în sprijinul celor nevoiaşi”, spune directorul căminului de bătrâni.

Un judeţ cu tot mai multe probleme sociale
La sfârşitul anului 2007 se aflau 443 de persoane instituţionalizate în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara. Astfel în Centre de îngrijire şi asistenţă se aflau 383 de persoane (la Brad, Brănişca, Geoagiu, Petrila, Păclişa), în Centru de integrare prin terapie ocupaţională la Simeria Veche 41 de persoane şi în locuinţe protejate (Petrila, Orăştie, Pricaz) 19 persoane. La acestea se adaugă persoanele aflate în evidenţa primăriilor.

Grigore Roibu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !