Părinţi, copiii voştri vor fi învăţaţi! Voi ce faceţi?

De Otilia Șandor
Părinţi, copiii voştri vor fi învăţaţi! Voi ce faceţi?
Copiii până-ntr-a VIII-a, din trei oraşe, primesc paşaport pentru viaţă.

Părinţii care au copii în şcolile primare şi gimnaziale din Oradea, Arad şi Timişoara trebuie să ştie că Poliţia se pregăteşte să intre în clase şi să predea eficient cursuri de viaţă vitale.

Împreună cu colegii de la inspectoratele judeţene de învăţământ din Oradea, Arad şi Timiş, dar şi cu reprezentanţii Asociaţiei pentru Educaţie şi Siguranţă Rutieră, poliţiştii din trei judeţe pregătesc ultimele detalii pentru un curs intensiv de apărare a copiilor împotriva dezastrelor ce se pot produce pe şosele. Lecţiile pentru copii încep în martie şi se vor derula până în luna iunie a acestui an.

Testaţi-vă copiii!

Cristian Ştefan Vasile, preşedintele AESR România, le transmite părinţilor că regulile de circulaţie pe stradă sunt esenţiale pentru protejarea copilului împotriva accidentelor, atât de frecvente în ultima perioadă la noi în ţară.

Vasile sfătuieşte părinţii să-şi testeze copiii din când în când: „Întrebaţi-vă copiii ce trebuie să faceţi când sunteţi în faţa unei străzi cu sau fără zebră, semafor sau indicatoare, dar nu vă enervați dacă nu ştiu răspunde. Repetați-le mereu, până le învaţă şi le pun în practică!”.
Preşedintele AESR şi poliţiştii îi roagă de altfel pe părinţi să îşi înveţe copiii regulile elementare de mers pe stradă încă de când sunt mici, la fel şi semnele de circulaţie elementare pentru traversat strada.

Părinţi, fiţi exemplu!

„Copilul învață cel mai bine de la părinți. Orice abdicare de la regulile elementare (traversare pe roșu, în fugă, prin locuri nepermise etc.) este percepută de copil ca şi comportament corect, exemplu de urmat”, atenţionează Vasile, care aminteşte şi de părinţii-şoferi: „Conducerea agresivă, lipsa de permisivitate faţă de pietoni, devin argumente pozitive în viitorul comportament în trafic al copilului. Primii pași în educația rutieră pentru un copil reprezintă primii pași în siguranța sa liber consimțită, primii pași spre un comportament adecvat și civilizat în trafic și, nu în ultimul rând, un pașaport pentru viaţă”.

Ce e bine să ştie copiii:

Important pentru cei mici:

Să se oprească! Copilul trebuie învățat să se oprească la semafor, să cunoască semnificația culorilor semaforului si sa se orienteze numai după culoarea semaforului pentru pietoni.

Să privească! În primul rând trebuie învățat cu situațiile în care traversarea străzii se face pe la trecerile de pietoni care nu sunt semnalizate cu semafor, ori prin locurile care nu au nici trecere de pietoni, nici semafor (cum ar fi aleile dintre blocuri). În aceste situații copilul trebuie să știe în care parte sa se uite mai întâi, sa aprecieze vizual dacă poate traversa în siguranța deplină.

Să fie vizibil! Copilul trebuie sa înțeleagă ca trebuie sa fie întotdeauna văzut de ceilalți, de șoferi, de motocicliști, de bicicliști. Trebuie să i se explice ca datorita staturii mici ori alte mașini parcate, copaci sau vegetație “îl ascund” celorlalți participant la trafic.

Să fie atent! Nu trebuie să se grăbească, nu trebuie să fie distras de jucării sau jocuri, mai nou de telefonul mobil. Trebuie să analizeze momentul când poate traversa în siguranța, iar din momentul în care s-a angajat în traversare să continue să se uite în stânga și în dreapta până la finalizarea acesteia.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !