Părinţii nu sunt sancţionaţi pentru nevaccinare

Părinţii nu sunt sancţionaţi pentru nevaccinare
Ministrul Bănicioiu, spune că Ministerul îşi va asuma efectele vaccinului.


Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat luni, după consultările cu parlamentarii PSD pe proiectul de lege referitor la vaccinare aflat în etapa dezbaterii publice, că ministerul îşi va asuma efectele vaccinării şi că el susţine „informarea şi posibilitatea părintelui de a alege”.

Tras la răspundere

Întrebat dacă ministerul îşi va asuma efectele vaccinului, Bănicioiu a spus: „Da, îşi va asuma efectele vaccinului, chiar asta este una dintre prevederile propunerii legislative. (…) Evident şi partea de tratament, dar şi partea financiară”.

Ministrul a adăugat că dacă vor exista probleme cu stocurile de vaccinuri, Ministerul Sănătăţii va putea fi tras la răspundere. „Va putea fi tras la răspundere, în primul rând, pentru că va putea fi făcut un calendar multi-anual foarte serios, va fi stabilit un necesar foarte serios. Şi aici s-au ridicat câteva probleme de asigurare a stocurilor, care sunt la nivel european. Sunt foarte puţini producători care asigură estul Europei şi de aceea cred că o astfel de lege va uşura şi din acest punct de vedere lucrurile”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Dezbateri cu părinţii

Referitor la prevederile proiectului de lege potrivit căruia copiii care nu sunt vaccinaţi să nu mai fie primiţi în comunităţi, ministrul a spus că este un aspect aflat încă în dezbatere, dar că el personal susţine “informarea şi posibilitatea părintelui de a alege”.

Nicolae Bănicioiu a mai spus că înainte ca proiectul de lege să fie transmis Parlamentului, vor urma dezbateri şi cu alte grupuri parlamentare, cel mai probabil la Camera Deputaţilor.

De asemenea, Bănicioiu a spus că proiectul va ajunge în Parlament în cel mult două săptămâni: „Au loc dezbateri publice pe draft pentru că vrem să venim cu un draft cât mai complet. Vreau să vă spun că într-o perioadă foarte scurtă de timp, ori săptămâna viitoare, ori cealaltă vom veni cu legea spre Parlament, deci vom înainta legea către Parlament. Atunci veţi avea draftul, de fapt proiectul de lege final”.

Ministrul a adăugat: „Această întâlnire s-a înscris într-un calendar de dezbateri publice pe care le vom avea pe proiectul pentru legea vaccinării, aici era vorba de grupul social-democrat, dar noi acceptăm discuţia şi dezbaterea cu orice grup parlamentar, indiferent de partid, orice ONG care are o părere pertinentă, fie că e pro, fie că e contra. Suntem prezenţi la dezbateri. Aici am venit şi cu o prezentare, tocmai ca parlamentarii să ştie despre ce e vorba şi să voteze în cunoştinţă de cauză”.

Părinţii, nesancţionaţi

La începutul lunii, specialiştii au propus un proiect privind vaccinurile obligatorii pentru copii, care include şi sancţiuni, dar este un draft care ar putea să fie finalizat, probabil, până la sfârşitul anului, a spus ministrul Sănătăţii, precizând că are amendamente legate de problema celor care refuză vaccinarea.

Proiectul propus de specialişti prevede că vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate la copii – împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei. De asemenea, şi BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoză, ar urma să fie inclus în categoria celor obligatorii.

Potrivit proiectului, “pentru vaccinările obligatorii, informarea părintelui este obligatorie, iar consimţămantul este prezumat”. Astfel, părinţii vor trebui să semneze o declaraţie dacă refuză să-şi vaccineze copilul, în caz contrar considerându-se din oficiu că este de acord cu vaccinarea.
Înscrierea copiilor în gradiniţe şi scoli, de stat sau private, s-ar putea face, conform proiectului propus de specialişti, doar după prezentarea de către părinţi a dovezii vaccinării copilului cu vaccinurile care previn bolile precizate, excepţie făcând copiii care “fac dovada contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari”.

Proiectul de lege prevede explicit ca o responsabilitate a părinţilor “asigurarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei pentru vaccinarile obligatorii în scopul asigurării dreptului la sanătate”. Cu toate acestea, la capitolul amenzi părinţii nu sunt vizaţi, amenzi fiind prevazute doar pentru instituţiile care au responsabilităţi în procesul vaccinării. Amenzile pentru aceste instituţii variază de la 500 la 10.000 de lei.

De asemenea, proiectul de lege prevede obligativitatea medicilor de familie şi a medicilor din maternităţi (publice şi private) de a asigura vaccinarea corectă a copiilor. Dacă medicii, farmaciştii şi asistenţii medicali nu vor transmite în media şi părinţilor informaţii “corecte şi dovedite ştiinţific” legate de vaccinare, atunci vor fi sanctionaţi de către Colegiul Medicilor, care va sancţiona şi sesiza autorităţile abilitate şi în cazul falsificării documentelor medicale legate de vaccinare.

SURSA: Mediafax0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !