Părinţii vor fi scutiţi şi li se vor restitui bani

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
Părinţii vor fi scutiţi şi li se vor restitui bani
Părinţii care s-au trezit că au de dat bani înapoi la Stat doar pentru că în concediul de îngrijire a copilului au avut şi alte venituri au parte acum de o veste bună. Legea 126/2014 va putea fi aplicată, în sfârşit, astfel încât cei care la acest început de an au primit notificări de la AJPIS şi de la Finanţe că trebuie să returneze bani pot răsufla uşuraţi.

Sunt scutiţi de la plată cei aflaţi în următoarele situaţii: primeşte sume în baza contractului colectiv sau individual de muncă, chiar dacă nu prestează efectiv o muncă în perioada concediului de creştere a copilului; primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean; realizează venituri impozabile, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic, adică 3.000 de lei într-un an. Mai mult, legea prevede că sumele care fuseseră recuperate în prealabil de către Stat de la persoanele cu venituri suplimentare până la adoptarea legii ce introducea scutirile vor fi restituite acestora în sume egale anuale, timp de cinci ani.

Formular de depus

Deputatul UDMR Szabo Odon anunţă că Legea 126/2014 va putea fi pusă, în sfârşit, în aplicare, după ce au apărut normele metodologice, în Monitorul Oficial Partea I nr. 83 din 2015. Deşi aceste norme trebuiau să apară în octombrie 2014.

Deşi legea poate fi pusă acum în aplicare, cei în cauză vor trebui să depună un formular la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS). Formularul apare în Monitorul Oficial şi poate fi descărcat şi de pe portalul Bihor Online (www.bihon.ro). Szabo le transmită doritorilor că îl pot obţine gratuit şi adresându-se UDMR (email biharmegye@rmdsz.ro sau la tel. 0259/432.884).

„Sunt peste 1.000 de persoane în judeţul Bihor în această situaţie. A apărut norma, dar această scutire nu se realizează de la sine, cum se întâmplă în alte situaţii. Cel mai important este ca persoanele îndreptăţile să depună cererile-formular de scutire şi de restituire. Vedem că se pot complica şi lucrurile simple, dar e bine că normele au apărut şi cele peste 1.000 de mămici şi tătici vor avea posibilitatea de la plată conform legii. Îi îndemn să depună cât mai repede formularul, pentru că altfel curg penalităţi. Precizez că cei care au bani de primit trebuie să pună semnul X în căsuţele din formular, atât la scutirea de la plată, cât şi la restituire”, atrage atenţia parlamentarul UDMR care a pus pe tapet problema, la finalul lunii ianuarie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !