Pariorii pot scapa de patima lor

Pariorii pot scapa de patima lor
Poloiştii şi responsabilii CSM l-ar fi putut ajuta pe George Tarnoveţchi să scape de patima jocurilor.

Prin esenţă, sportivii riscă şi câştigă. Sau pierd. Fie pe teren, fie pe muşamaua verde ori pe ecranele jocurilor electronice de noroc. Însă dacă Victor Piţurcă, Gigi şi Giovani Becali îşi permit să piardă sume frumuşele la pariuri, pentru poloistul orădean George Tarnoveţchi, patima jocurilor i-a schimbat dramatic destinul. Deşi i-au cam cunoscut viciul, şi chiar l-au mai ajutat cu bani în momente grele, coechipierii n-au ştiut cum să-l ajute cu adevărat. Şi nici între responsabilii CSM nu s-a găsit unul cu valenţe psihologice, care să-i fi observat decăderea psihică, resimţită şi în jocul tot mai slab la meciurile de polo. L-am întrebat ieri pe preşedintele CSM dacă au ceva adevăr vorbele de vestiar cum că salariul lui Tarnoveţchi ar fi fost direcţionat către părinţi, din cauza viciului său. „Nu e posibil tehnic aşa ceva, fiindcă salariile se ridică pe semnătură. Apoi, noi n-avem cum şti dacă banii ajung la părinţi sau altundeva”, ne-a încredinţat Florin Birta.

Pe viitor, e bine însă de ştiut că CPECA Bihor are uşile deschise pentru toţi tinerii dependenţi de pariuri.

Mediatizarea nefericitului caz al poloistului orădean George Tarnoveţchi, care e arestat preventiv pentru tentativă de jaf la o sală de jocuri, pune pe tapet problema numeroaselor localuri orădene unde tinerii pot juca ruletă, poker electronic, „fructe”, bingo, pariuri sportive etc.

Iar din lumea pariorilor înrăiţi aflăm că pokerul şi ruleta rămân regele şi regina jocurilor de noroc. Poliţiştii orădeni au închis în ultima vreme câteva cazinouri clandestine, ocazie cu care a ieşit la iveală că lista clienţilor era constantă, dovadă că jucătorii scapă greu de patima lor.

De altfel, şi orădeanca Mioriţa Elena Rostaş, care a câştigat luna trecută un pot mare la un cazino de pe bdul Decebal, a mărturisit pentru presă că e „împătimită” de jocuri de noroc, la fel ca şi fiul ei.

Generează infracţionalitate

Problema e că unii împătimiţi ajung să plătească greu pentru viciul lor. Dincolo de banii risipiţi, se pierd slujbe, se destramă familii sau se cade în sfera infracţionalităţii. Şi capcana jocurilor de noroc nu ţine de condiţia intelectuală. Cel puţin dacă ne amintim că ziaristul şi scriitorul orădean Adrian Dumitrescu a trebuit să fugă din ţară, în urmă cu câţiva ani, ca să scape de datoriile acumulate în cazinouri.

Doar că acum, părinţii tinerilor care au deprins acest viciu, pot găsi un ajutor la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor.

Tratament la Socola

Iar pe lângă articolul explicativ al mecanismelor de adicţie pe care le pot provoc jocurile de noroc, CPECA Bihor ne-a ajutat să-l contactăm şi pe şeful Clinicii de Drogo-dependenţă de la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, conf. univ. dr. Radu Andrei.

Şi iată ce ne-a declarat medicul supranumit vraciul drogaţilor: „Dependenţa de jocurile de noroc este o tulburare impulsiv cognitivă care se manifestă prin dorinţa mistuitoare de a paria. Am avut cazuri internabile la Socola, dar numărul acestora e nerelevant pentru frecvența fenomenului. Şi oricum, tratamentul medicamentos e doar o anexă, un ajutor pentru a depăşi momentul, după care ne îndrumăm pacienţii spre psiho-terapie. Înainte de tratament, evaluăm suferindul. De obicei, dependenţa de jocuri de noroc e însoţită de depresii, fiindcă suferindul e conştient oarecum de problema sa. Dar pe lângă anti-depresive, administrăm uneori şi anti-epileptice, fiindcă e vorba de a controla stimulii impulsivi, iar în unele cazuri dăm chiar şi doze foarte mici de anti-psihotice”.

Însă dr. Andrei subliniază că pentru tratarea dependenţei de pariuri e nevoie în primul rând de voinţă şi suport.

„Vindecarea depinde mult de voința individului de a scăpa de comportamentul de risc. Contează foarte mult şi relaţia de suport pe care o pot asigura rudele, apropiaţii, prietenii sau colegii. Pot ajuta foarte mult şi reperele valorice, exemplele pe care le pot da cei din jur dependentului de jocuri. Şi sigur că cei mai recomandaţi psihologi sunt cei specializaţi pe probleme de dependenţe”, ne-a mai explicat dr. Andrei.

C.H.

Poloistul oradean George Tarnovetchi era dependent de jocurile de noroc0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !