Parlamentari prin voia sorţii

19Comentarii
ORADEA - Loterie. Hazard. Centrifugă. Ruletă. Sunt câteva atribute ce i se pot conferi sistemului de vot uninominal folosit pentru alegerile legislative naţionale ce abia s-au încheiat. În trei din cele nouă colegii deputaţiale au fost desemnaţi parlamentari candidaţi care au ocupat doar poziţia a treia! Mai mult decât atât, e vorba despre candidaţi care au adunat mult mai puţine voturi decât alţi candidaţi din acelaşi partid.

Aşa se explică, de pildă, faptul că pesedista Sonia Drăghici (Colegiul 7) e deputat de Oradea în detrimentul colegului său de partid, Claudiu Pop (Colegiul 9), în condiţiile în care Pop a adunat circa 4.900 de voturi, iar Drăghici a strâns sub 3.500 de voturi. O situaţie asemănătoare se regăseşte şi în sânul PD-L Bihor. Deşi Mircea Bradu (Colegiul 8) a fost votat de către circa 5.600 de orădeni, în Camera Deputaţilor va merge Octavian Bot (Colegiul 9), cu puţin peste 5.300 de voturi. Şi mai halucinant, senator de Oradea va fi Ioan Mang (PSD). Acesta obţine mandatul deşi a ieşit abia al patrulea în colegiul său.

 

Ruleta uninominalului

Ioan Mang (PSD) – pentru Senat, Sonia Drăghici, Sorin Roman (PSD) şi Octavian Bot (PD-L) – pentru Camera Deputaţilor, se pot considera sortiţi să fie parlamentari. Doar voia sorţii a făcut ca cei patru să ajungă aleşi ai neamului.

Au motive să fie mâhniţi Mihai Groza (PD-L), Octavian Dan (PNL), Sijjarto Iosif şi Csuzi Istvan (UDMR). Toţi cei patru şi-au câştigat colegiile în care au candidat, dar nu vor fi parlamentari, din cauza sistemului de atribuire centralizată a mandatelor, ce ţine cont de scorul partidelor din Bihor şi de la nivel naţional.

Mai au motive să fie frustraţi Mircea Bradu (PD-L) şi Claudiu Pop (PSD) care, deşi au obţinut mai multe voturi decât colegii lor de partid – Bot, respectiv Drăghici şi Roman – ratează Parlamentul.

 

Bot are zile…

Mang ajunge senator de Oradea chiar dacă a fost al patrulea în colegiul său, cu 19,33% din voturi. După Mihai Groza (PD-L) – 26,67%, Ion Delorean (UDMR) – 25,56% şi Gheorghe Carp (PNL) – 21,9%.

Sonia Drăghici (PSD) va fi deputat de Nufărul-Velenţa-Cantemir-Universitate, deşi s-a clasat a treia, cu 20,27%. Octavian Dan (PNL) câştigase colegiul, cu 26%, iar Mircea Matei (PD-L) a fost al doilea, obţinând 22,75% din voturi.

Alt pesedist, primarul de Cefa, Sorin Roman, va deveni deputat pentru zona Salonta, după ce a fost al treilea în preferinţele bihorenilor din sudul judeţului, obţinând 19,9% din sufragii. Sijjarto Iosif (UDMR) fusese primul preferat de alegători, luând 27,6%, iar liberalul Valeriu Boeriu (PNL) a fost creditat de 26,55% din cei prezenţi la urne în Colegiul nr. 6. N-a contat însă…

În fine, Octavian Bot pare să aibă zile. Candidatul PD-L pentru Colegiul nr. 9 Oradea Centru-Est promisese să se împuşte dacă e bătut de Mălan şi Pop. Până la urmă l-a bătut Csuzi şi Mălan, însă i-a surâs norocul. Odată ajuns parlamentar, Bot are toate motivele să le râdă în faţă tuturor celor care aşteptau sinuciderea sa, în direct, la oră de maximă audienţă, aşa cum promisese în campanie. Bot a obţinut duminică 22,53% din voturi, în timp ce liberalul Mălan se poate lăuda cu 23,9% iar udemeristul Csuzi cu 24%.

 

Ca-n Las Vegas!

Atribuirea mandatelor de parlamentar a rămas o necunoscută şi pentru candidaţi până în momentul anunţului atribuirii mandatelor. Mulţi dintre cei implicaţi în procesul electoral au fost băgaţi în ceaţă de sistemul de atribuire a mandatelor. După momentul votării s-a observat că unii calculau într-un fel repartizarea şi atribuirea mandatelor, iar alţii în alt fel.

În cele din urmă, Biroul Electoral Judeţean Bihor nu a atribuit decât trei mandate! Cele din colegiile aflate în nordul judeţului (un colegiu senatorial şi două deputaţiale), unde candidaţii UDMR întruniseră peste 50% din voturi.

Pentru restul de zece colegii atribuirea mandatelor s-a făcut direct de către Biroul Electoral Central, de la Bucureşti. Un program pe calculator (software) a luat în calcul toate cifrele partidelor care au trecut pragul electoral, de la nivel naţional, şi apoi a împrăştiat mandatele.

Software-ul nu a ţinut cont însă de numărul de voturi adunate de un candidat sau altul, ci a contat în primul rând de asigurarea reprezentativităţii votului populaţiei în Legislativul Suprem. Aşa s-a ajuns ca uninominalul mult aşteptat să se transforme, finalmente, într-un soi de centrifugă, prin care mandatele sunt atribuite într-un mod care i-a bulversat pe cei direct afectaţi. Practic, într-un final, singura calitate a candidaţilor intraţi în ruleta repartizării a rezidat în culoarea lor politică. Consolarea lor, dacă se poate numi aşa, stă numai în faptul că de voturile pe care le-au obţinut unii candidaţi bihoreni beneficiează acum colegii lor de partid din alte judeţe!

 

Calin Corpas19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor