Parlamentul dezbate suspendarea

3Comentarii
Parlamentul dezbate suspendarea
BUCUREŞTI – Parlamentul a început, la ora 9,30, dezbaterea cererii de suspendare a preşedintelui Băsescu. Din totalul de 465 de parlamentari, sunt prezenţi 342 de senatori şi deputaţi.

Pentru ca şeful statului să fie suspendat este nevoie de 235 de voturi. Dezbaterile asupra suspendării vor dura aproximativ 3 ore.

Dacă se iau în calcul partidele care au declarat că vor vota pentru suspendarea preşedintelui, teoretic, menţinerea în funcţie a lui Traian Băsescu depinde, în acest moment, de 7 voturi.

În debutul şedinţei, secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, a expus principalele acuzaţii de încălcare a Constituţiei pe care PSD şi PRM le impută preşedintelui Traian Băsescu.

Până acum au fost prezentate poziţiile politice ale PSD, PNL, PD, PRM, UDMR, PC, ale grupului minorităţilor naţionale şi ale independenţilor.


Partidele care au anunţat că vor vota pentru suspendare sunt PSD, PRM şi Partidul Conservator. Împreună, aceste partide au 228 de parlamentari, dar pentru suspendarea preşedintelui este nevoie de 235 de voturi. UDMR şi PNL au declarat că le lasă membrilor libertatea de a vota după cum le “dictează conştiinţa”. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a spus că nu va vota.

 

De altfel, primul-ministru a plecat de la Parlament, motivând că are lucruri mai importante de făcut, pe agenda lui figurând, după ora 14,30 întâlniri separate cu miniştrii liberali ai Transporturilor şi Muncii, Ludovic Orban şi Paul Păcuraru. Motivarea Curţii Constituţionale a fost publicată în Monitorul Oficial, miercuri după-amiază.

 

Potrivit legii, dezbaterea trebuie să aibă loc la 24 de ore după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale. Secretarul Biroului Permanent al Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat că, în conformitate cu regulamentul şedinţelor comune, preşedintele este invitat să ia cuvântul în timpul dezbaterilor pe marginea suspendării, pentru a se putea apăra.

 

Traian Băsescu a anunţat, însă, miercuri seara, că nu va participa la şedinţa din Parlament. Valeriu Zgonea a declarat că votul pe marginea suspendării va fi secret, cu bile.



3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor