Parlamentul italian îl alege astăzi pe şeful statului

Parlamentul italian îl alege astăzi pe şeful statului
Parlamentul italian a eşuat pentru a treia oară în alegerea noului preşedinte al Republicii. Deşi funcţia este pur reprezentativă, bătălia dintre coaliţia stângii condusă de Romano Prodi şi alianţa de dreapta a lui Silvio Berlusaconi este acerbă.

Stânga l-a desemnat drept cadidat pe Giorgio Napolitano, fost lider comunist, actualmente senator din partea Democraţilor de stânga, cea mai puternică formaţiune din coaliţia luiu Prodi. Dar întrucât reprezentanţii dreptei au votat în alb, nu s-a putut întruni majoritatea de două treimi din voturi.

Astăzi însă, stânga va avea probabil câştig de cauză, pentru că la al patrulea vot este necesară doar majoritatea simplă.

Alegerea preşedintelui Republicii reprezintă ultima mare etapă instituţională înainte de viitoarea învestitură a guvernului lui Romano Prodi.

Înainte de cel de-al treilea scrutin circulaseră zvonuri privind o posibilă deschidere a dreptei în favoarea lui Giorgio Napolitano, în vârstă de 80 de ani, un senator respectat de mai toate cercurile politice. Dar partizanii lui Berlusconi au votat în alb, boicotând astfel alegerea.

Eşecul celui de-al treilea tur de scrutin a fost primit de Liga Nordului, cel mai mic partid din coaliţia dreptei, care se opune ca Italia să fie condusă, fie şi la modul simbolic, de un comunist. Satisfacţia este însă de scurtă durată, pentru că potrivit regulamentului, la cel de-al patrulea tur, nu va fi necesară decât majoritatea simplă. Coaliţia lui Romanoo Prodi speră să adune 541 de voturi, cu mult peste cele 505 necesare. M
andatul actualului şef al statului, Carlo Azelio Ciampi, expiră la 18 mai.
Senator pe viaţă şi fost conducător al Partidului comunist italian, dizolvat în 1991, Giorgio Napolitano a prezidat Camera deputaţilor între 1992 şi 1994 şi a fost ministru de interne între 1996 şi 1998.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !