Parteneriat cu constructorii de locuinţe: infrastructură contra parcări şi teren

De Cristina Ghilea
5Comentarii
Primăria crede că ar administra mai bine parcările blocurilor noi
Primăria crede că ar administra mai bine parcările blocurilor noi
Un regulament de parteneriat între Primărie și firmele de construcții va fi lansat în dezbatere publică. Primarul Bolojan: vom fi foarte atenți la respectarea cerințelor de confort urban.

„Regulamentul privind susținerea construcției de apartamente în municipiul Oradea” urmează să fie lansat azi, în dezbatere publică ieri, a anunțat ieri, primarul Ilie Bolojan, care spune că rostul acestuia este încurajarea construirii de noi locuințe în perimetrul municipiului Oradea.

În esență, acesta prevede implicarea Primăriei în aducerea de utilități la blocurile noi, plătind de la bugetul local lucrări de până la 2.500 de euro/locuință. În schimb, Primăria cere să i se pună la dispoziție terenul aferent lucrărilor dar și parcările noilor blocuri.

Miza

„Una din mizele dezvoltării orașului Oradea este aceea de a ne crește populația, pe de o parte, de a atrage locuitori în Oradea, dorind să asigurăm forță de muncă pentru companiile din Oradea sau din zona metropolitană, iar pe de altă parte ne dorim ca orădenii să rămână să locuiască în continuare în Oradea, asigurându-le condiții de viață cât mai bune. Pentru ca aceștia să vină să locuiască în oraș trebuie să le asigurăm locuințe la prețuri cât mai bune, în zone cu o infrastructură corespunzătoare, cu un acces facil la mijloacele de transport în comun și condiții bune de locuit”, spune Bolojan.

Astfel, zona în care se aplică acest parteneriat este un soi de „vatră veche a orașului Oradea”, adică perimetrul delimitat la sud de traseul Centurii Oradea – Calea Ogorului și Calea Sântandreiului, la vest de str. Ovid Densusianu și str. Podului, iar la nord și est de calea ferată spre dealuri, dar nu pe dealuri.
Astfel, municipalitatea vrea să asigure infrastructura de utilități pe cheltuiala proprie acolo unde dezvoltatorii imobiliari construiesc blocuri de locuințe.

Condiții

Parteneriatul poate fi accesat de constructorii care îndeplinesc, cumulativ, mai multe condiții. În primul rând, proiectul de dezvoltare imobiliară să fie amplasat în aria de aplicabilitate, pe un amplasament să fie construite minim 150 de apartamente, regimul de înălțime a blocurilor să fie de minim 3 etaje, durata de execuție a construcțiilor să fie de cel mult 3 ani de la data semnării acordului și să predea parcările de la sol în domeniul public al municipiului Oradea.

„Vor fi gestionate mai bine decât locurile private din cartierele noi, unde se duce un război interminabil pentru locurile de parcare, unele vândute proprietarilor de locuințe”, spune edilul.

Dacă valoarea utilităților va depăși 2500 de euro/apartament, atunci diferența va fi suportată de către dezvoltatorul imobiliar.

Primarul a spus că parteneriatul cu dezvoltatorii este opțional dar îi avertizează că documentațiile vor fi analizate cu mare atenție în fazele de avizare, astfel încât să fie respectate cerințe de confort urban.
Despre situațiile existente azi, în care blocuri noi sunt înghesuite unele în altele, pentru profitul cât mai mare al dezvoltatorului, Bolojan spune că acestea au fost autorizate înainte de mandatele sale la Primărie.

Condiții

Regulamentul se aplică dezvoltatorilor imobiliari care îndeplinesc următoarele condiții cumulativ: Proiectul de dezvoltare imobiliară este amplasat în aria de aplicabilitate

Se vor realiza minim 150 apartamente pe un amplasament, pe baza unei documentații de urbanism aprobate și a unui proiect imobiliar unitar;

Regimul de înaltime al blocurilor va fi mai mare sau egal cu – Subsol (Demisol) + Parter + 3 Etaje;

Durata de execuție a blocurilor de locuințe (avand cel putin 150 apartamente) este de cel mult 3 ani, de la data semnării acordului

Cedarea cu titlu gratuit către municipiul Oradea a tuturor terenurilor destinate infrastructurii edilitare.

Perimetrul regulamentului

Aria de aplicabilitate a acestui regulament este delimitată:

– la sud – de Centura Municipiului Oradea – Calea Ogorului și Calea Sântandreiului,

– la vest – de strada Ovid Densușianu și strada Podului

– la nord și est – de calea ferată5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor