Parteneriat între Primăria Oradea și Episcopia Greco-Catolică pentru refacerea Palatului Episcopal

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
65Comentarii
Parteneriat între Primăria Oradea și Episcopia Greco-Catolică pentru refacerea Palatului Episcopal
Episcopia Greco-Catolica și Primăria Oradea au semnat un parteneriat prin care Palatul Episcopal ars sâmbătă va deveni Centrul Multicultural.

Urmare a acestui parteneriat, Primăria Oradea ar urma să preia în administrare, pe o perioadă de 20 de ani, această clădire și să parcurgă procedurile necesare reabilitării ei în perioada următoare.

Această înțelegere semnată între cele două instituții a fost anunțată, marți, de primarul Ilie Bolojan, care împreuna cu episcopul greco-catolic de Oradea au făcut o declarație de presă din curtea imobilului devastat de incendiu.

,,Am convenit de principiu ca acest proces de administrare să se facă pe o perioadă de 20 de ani și să realizăm împreună etapele de colectare de fonduri în așa fel încât cei care doresc să participe la reabilitarea acestei clădiri (și facem un apel către toți orădenii și către toți cei care dorescsă sprijine refacerea ei), să o facă prin conturile care au fost deja anunțate de către Episcopia Greco-Catolică. Având în vedere suma mare de bani necesară în urma distrugerilor, există cea mai mare probabilitate ca să fie nevoie de sprijin financiar mai consistent. Acest sprijin va fi asigurat de către Consiliul Municipal Oradea, după ce se realizează perioada de colectare și de sprijin de la alte autorități”, a anunțat primarul Ilie Bolojan.

40223493_272823266660101_7233192502373646336_n

În această perioadă, accesul în clădire se face controlat datorită anchetei pe care o desfășoară polițiștii și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

După finalizarea acestor cercetări, se va trece la prima etapă: de curățare a molozului din interior și de realizare a unei expertize de rezistență, care le va arăta administratorilor edificiului ce se poate folosi, ce prezintă siguranță și ceea ce, eventual, va trebui demolat din ceea ce se află acum în Palat.

„La finalizarea acestei etape, vom avea o estimare a ceea ce trebuie făcut. Din această toamnă, vom trece la punerea în siguranță a clădirii pentru perioada de iarnă – zona de acoperiș, planșeu etc., lucrare care va fi realizată într-un regim de urgență”, a declarat Bolojan.

A III-a etapă prevăzută de municipalitate presupune reabilitarea efectivă a clădirii – interioare și alte lucrări care să o redea orădenilor sub forma unui centru cultural pentru toți orădenii și pentru toți cei interesanți să viziteze acest monument arhitectural al Oradiei (cu spații pentru conferințe, zonă de muzeu, bibliotecă etc.). Aceasta va fi realizată în baza unui proiect de reabilitare.

Precizăm că și proiectul inițial al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea era de a transforma Palatul Episcopal într-un centru cultural destinat tuturor, indiferent de naționalitate ori confesiune.

Conturi pentru donații:

EURO – RO78BTRLEURCRT0463151401,

LEI – RO31BTRLRONCRT0463151401

Dolari – RO82BTRLUSDCRT0463151401. Codul SWIFT este: BTRLRO22.

Conturi au fost deschise la Banca Transilvania, sucursala Oradea, pe numele Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică de Oradea.



65Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor