Participare masivă la serbările de 1 Decembrie

De Cristina Ghilea
25Comentarii
Participare masivă la serbările de 1 Decembrie
Vremea blândă, promisiunea unei parade spectaculoase, şansa de a lua masa în compania a mii de semeni şi mândria de a purta coradra tricoloră – ingredientele uneia dintre cele mai reuşite manifestări orădene de 1 Decembrie.

Serbarea orădeană de 1 Decembrie 2019 rămâne în registrele evenimentelor festive ca una cu participare fără precedent. La peste cinci mii de oameni e estimat numărul participanţilor la momentul culminant al zilei – parada cu tehnică militară şi pentru intervenţii de urgenţă.

De remarcat şi că, pe cât a fost de numeroasă şi interesată audienţa, pe atât de subţire a fost parada în sine. Oraş de graniţă, Oradea nu dispune de dotări militare semnificative; cei mici, care aşteptau tancuri şi tunuri, au fost uşor dezamăgiţi, dar deloc zgârciţi cu aplauzele, comentariile sau uralele.

Prefect, pe final de mandat

Programul a debutat la poalele Statuii Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie. Au fost ultimele festivităţie organizate sub conducerea prefectul Ioan Mihaiu, cât de curând pe scaunul său se va aşeza omul liberalilor, Dumitru Ţiplea.

În aliniamentul oficialilor a putut fi văzută garda tradiţională, nelipsită, în general: Ioan Mang şi Traian Bodea, vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, parlamentari PSD şi PNL, viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta; prin rândul al patrulea, greu de observat, a stat şi primarul Ilie Bolojan. La loc de frunte au fost puşi episcopii ortodox Sofronie Drincec şi cel greco-catolic Virgil Bercea.

Ca o premieră, anul acesta, după prefect, a fost invitată să evoce importanţa istorică a momentului 1 Decembrie o femeie – conf. univ. dr. Alina Stoica.

„Istoria este şi o oglindă în care ne putem vedea fiecare dintre noi, în care ne vedem faţa pentru a ne cunoaşte mai bine.Înţelegând trecutul pricepem mai bine prezentul şi poate reuşim să organizăm mai bine viitorul”, a spus ea în debutul discursului.

A punctat, apoi, „rolul esenţial al Oradiei în zodia acelor vremuri”: „la Oradea s-a semnat, în 12 octombrie 1918, în mare secret, declaraţia de autodeterminare a românilor, redactată de Vasile Goldiş”; declaraţia a fost citită apoi, în parlamentul de la Budapeste, de Alexandru Vaida Voievod dar şi-a desăvârşit forma finală la Alba Iulia, la Marea Adunare Naţională. „La mulţi ani României, la mulţi ani cetăţenilor ei!”, şi-a încheiat ea alocuţiunea.

A urmat apoi lunga ceremonie a depunerii de coroane, cu particularităţile sale: proaspăt instalat la guvernarea naţională, PNL a avut cea mai numeroasă delegaţie aliniată după coroană; de regulă absent la sărbătorile „româneşti”, UDMR a fost reprezentat de data aceasta exclusiv de consilierul local Melinda Kirei; partidul lui Cioloş, PLUS a participat pentru prima dată, oficial, la un asemenea eveniment iar şcolile importante din Oradea – Colegiul Mihai Eminescu, Liceul Aurel Lazăr, Şcoala Dacia, Colegiul Tehnic Traian Vuia sau Şcoala Oltea Doamna au defilat şi ele, în frunte cu directorii.

Defilare

Încă înainte să se fi terminat festivităţile din parc, mii de orădeni îşi ocupaseră deja locurile de-a lungul traseului paradei. Din Centrul Civic şi până spre Piaţa Cetate, şoseaua a fostîncadrată pe ambele părţi de lume. Terasele înalte din Centrul Civic şi scările catedralei au fost, de asemenea, ticsite de oameni.

Aplauze sporadice au primit toate unităţile înscrise în defilare, de la unităţile care au bătut paşi de defilare, la cele care au salutat mulţimea din maşinile de serviciu: ARO-urile Armatei, maşinile mai noi ale Poliţiei şi Jandarmeriei, salvările şi autospecialele ISU şi până la camioanele militare care au gazat fără milă audienţa fragedă. Salvamontiştii au fost, însă, cei mai aplaudaţi.

Unval final de entuziasm a stârnit grupul de trei căruţe şi patru călăreţi care, în această formulă, a participat, anul trecut de Centenar, la evenimentele de la Alba Iulia.

A fost omagiul adus străbunicilor care, acum un secol, au făcut acest drum pentru a participa la Marea Adunare Naţională. Invitat de onoare al acestei delagaţii a fost Florin Vasile Ciordaş, nepotul lui Ioan Ciordaş, delegat al Bihorului la Marea Unire din 1918.

Mulţimea s-a îndreptat apoi, ca ghidată de nări, spre ceaunele aburinde cu iahnie şi ciolan din Parcul 1 Decebrie.

Cu cozile lungi şi dese s-au verificat, din nou, două atribute definitorii pentru noi: orgoliul românului – coada la iahnia cu plată a fost de două ori mai lungă decât la cea cu maâncare gratis şi faptul că dragostea, chiar şi cea de patrie, trece prin stomac.25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor