Participare peste aşteptări

ORADEA – Peste 250 de persoane au participat la conferinţa „Soluţii europene pentru agricultura din România”, organizată ieri de Federaţia Patronilor Bihor (FPB), în colaborare cu Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor.

Sala Belvedere a Hotelului Continental s-a dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de investitori şi oameni de afaceri direct interesaţi de viitorul agriculturii româneşti. „Am trimis 200 de invitaţii. Ne aşteptam la circa 150 de persoane, însă am avut surpriza de a constata că numărul acestora depăşeşte 250. Asta dovedeşte că există o mare voinţă de a face ceva, dar mai ales ne responsabilizează şi ne dă speranţă”, a spus ieri Dan Octavian, director executiv al FPB.

 

Competitivitate

Dincolo de invitaţii speciali, printre care deputaţi, senatori, miniştri secretari de stat, la eveniment au participat oameni de afaceri implicaţi în agricultură din judeţele Arad, Sălaj, Satu Mare, Alba, Cluj, dar şi din Ungaria şi Italia. „Este vorba despre afacerişti care au investit deja în Bihor, dar şi despre potenţiali investitori”, a spus Dan Octavian. Nicolae Flaviu Lazin, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, a prezentat strategia de dezvoltare a agriculturii în perioada postaderare. În ceea ce priveşte competitivitatea agriculturii româneşti, acesta a atras atenţia că trebuie în primul rând să ne impunem pe plan naţional, având în vedere că importăm până şi carne de pui sau porc. „Nu vinul sau mierea sunt problemele noastre principale. Până acolo mai avem de rezolvat producţia de carne de porc şi pasăre. Trebuie să avem costuri şi calitate comparabile, altfel producem în zadar”, a apreciat Lazin. „Suntem într-o situaţie complet nouă şi nu mai putem ignora Politica Agricolă Comună”, a spus secretarul de stat.

 

În Bihor

Sorin Radu, director al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Satu Mare, le-a dat o veste bună agricultorilor bihoreni. „Începând de la lansarea noilor fonduri, depunerea cererilor de finanţare se va face la oficiul judeţean, deci nu ne veţi mai vizita decât cu prilejul semnării contractului de finanţare”, a spus Sorin Radu. Acesta a promis că agenţia va asigura accesul la informaţie a potenţialilor beneficiari ai fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală (FEADR) şi i-a sfătuit pe agricultori să îşi stabilească din timp obiectivele şi planurile de afaceri.

 

Probleme

Dintre aspectele problematice punctate de directorul DADR Bihor, Ioan Seracin, se numără relaţia dintre agricultori şi bănci. „E nevoie de un sistem bancar care să ne vină în întâmpinare, care să aibă programe şi pentru noi”, a subliniat Ioan Seracin. Un alt punct slab evidenţiat atât de Ioan Seracin, cât şi de Sorin Radu, este lipsa profesioniştilor în domeniul consultanţei pentru absorbţia fondurilor structurale.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !