Pase intre PDL si Prefectura, pe referendum

Pase intre PDL si Prefectura, pe referendum
Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu iscă pasiuni politice şi în plan local. Consilierul local PDL Adelina Coste se arată îngrijorată de felul în care este organizat referendumul. PDL Bihor se întreabă de ce Prefectura nu mai preia cereri de la persoanele care vor să fie preşedinţi de secţii de votare, după ce Ministerul de Interne ar fi anunţat data de 27 iunie ca termen-limită.

De asemenea, Coste se întreabă „de ce atâta grabă” cu delimitarea secţiilor de votare până pe 12 iulie. Cum secţii de votare sepciale nu vor exista, Adelina Coste crede că mulţi români nu vor şti unde să voteze pe 29 iulie, dacă vor fi în altă parte decât la domiciliu. În opinia democrat-liberalei, Prefectura nu a ţinut cont de procedurile legale şi nu a asigurat publicitatea calendarului privind referendumul. Democrat-liberalii bihoreni spun că va sesiza Biroul Electoral Județean și Biroul Electoral Central și pentru faptul că, susţin ei, președinții secțiilor de votare vor fi aceiași ca la alegerile din iunie, fără ca aceştia să fie întrebaţi în prealabil. În definitiv, PDL încearcă să transmită faptul că USL îşi va impune propriii oameni în secţiile de votare.

 Răspunsul Prefecturii

La aceste acuze a răspuns Claudia Timofte, şefa Cancelariei prefectului. Timofte a răspuns în nouă puncte, arătând că Legea referendumului cere ca lista cu propunerile pentru preşedinţi de secţii de votare să fie întocmită la două zile după declararea datei referendumului. În acest caz, termenul expira pe 8 iulie. De asemenea, se arată că lista este întocmită de prefect la propunerea primarilor. „Pe cale de consecinţă rămânem stupefiaţi de atitudinea dnei Adelina Coste vis-a-vis de operativitatea cu care s-a procedat şi de faptul că Prefectul nu a făcut altceva decât să îşi exercite atributul prevăzut la art. 1 din Legea 340/2004 republicată, respectiv acela de garant al respectării legii”, transmite Prefectura, care informează că „desemnarea efectivă a preşedinţilor secţiilor de votare se va face prin tragere la sorţi, la Tribunalul Bihor, la o dată care va fi adusă la cunoştinţă publică”.

În privinţa delimitării secţiilor de votare, Prefectura invocă alte prevederi legale (art. 18 din legea 3/2000; art 18 din Legea 35/2008), care cer ca delimitarea secţiilor de votare să se facă prin dispoziţia primarilor, urmând ca numerotarea acestora să se facă prin ordinul prefectului. „Recomandarea ca la delimitarea secţiilor de vot să fie cea făcută pentru alegerile locale din 10 iunie 2012 este izvorâtă şi din adresa primită de la Autoritatea Electorală Permanentă”, arată Prefectura. În privinţa votului efectiv din 29 iulie, Prefectura a arătat că, potrivit Legii referendumului, cetăţeanul care nu se află la domiciliu va putea vota şi în altă localitate, pe baza actului de identitate.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor