Pași împreună, prin sport

De Crina Dobocan
Liceeni s-au întrecut pe biciclete
Liceeni s-au întrecut pe biciclete - © Foto: Rodica Turcaș
Elevii Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” și cei ai Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” au promovat sportul ca modalitate de petrecere a timpului liber.

Prin activitatea „Frumuseți pe două roți”, liceenii au dorit să propună sportul ca o alternativă la gadgeturi, încercând să invite la o viață sănătoasă și să tragă un semnal de alarmă asupra riscurilor asociate consumulului de droguri.

Acțiunea s-a desfășurat la Liceul „Onisifor Ghibu” și a făcut parte din proiectul educativ „Pași împreună”. Cele două echipaje implicate în proiect au fost coordonate de prof. Violeta Jăhăleanu şi prof. Violeta Fetea.

Invitatul special la această activitate a fost subcomisar de poliție Ilinca Șandor, reprezentanta Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, care le-a vorbit elevilor despre droguri și consecințele consumului lor, mesajul transmis fiind: „Drogurile nu sunt periculoase pentru că sunt ilegale, drogurile sunt ilegale pentru că sunt periculoase”.

Interacțiune

La eveniment au fost prezenţi aproximativ 80 elevi și profesori, dar și mulți curioși care au fost rapid asimilați și implicați în activități.

Interacțiunea celor două echipaje a avut efectul scontat: o bună colaborare. Astfel, tinerii au colaborat stabilind ce mesaje antidrog să scrie cu creta pe asfalt.

În concurs s-au înscris echipe de fete (cu o prezentare de modă pe bicicletă) și de băieți, ei etalându-și abilitățile sportive prin drifturile realizate cu bicicleta.

Ulterior, cu toții s-au jucat „Rațele și vânătorii” savurând din nou bucuriile copilăriei, pentru ca la final cu toții să facă o plimbare cu bicicletele în jurul parcului Onisifor Ghibu, zona limitrofă liceului, atrăgând atenția publicului larg despre inițiativa lor de a spune nu consumului de droguri.

În finalul activităților, copiii au fost premiați și răsplătiți cu surprize dulci, multumindu-le pe această cale sponsorilor.
„Deschiderea elevilor față de subiectul de discuție propus și etalarea problemelor cotidiene pe care le întâlnesc aceștia în ceea ce privește influența anturajului și exemplele negative, subliniază nevoia de continuitate și dezvoltare a acestor proiecte.

Considerăm că aducerea la lumină a problemelor tratate de cele mai multe ori «subiecte tabu», are un impact semnificativ și pozitiv în corectarea, modificarea și prevenirea comportamentelor negative, asigurând o dezvoltare propice și armonioasă a copilului pe termen lung”, este de părere Violeta Fetea, unul dintre profesorii coordonatori din partea Liceului „Aurel Lazăr”
Proiectul echipei Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, cât și cel al lăzăriștilor îşi propune și anul acesta continuarea unei campanii de informare, sensibilizare, conștientizare și responsabilizare a elevilor din ciclul liceal asupra efectelor negative ale consumului de droguri-cannabis, asupra sănătății lor de sănătate, prin implicarea în diferite activităţi care să valorifice nevoia de comunicare, de relaţionare, de autocunoaştere.

„Ne propunem să-i informăm pe tineri cu tot ce este necesar pentru a-i determina să nu ajungă în situația de a consuma droguri, să găsim soluții cât mai eficiente în acest scop, să luptăm pentru dreptul la viață”, asigură prof. Violeta Jăhăleanu, coordonator din partea Liceului Ghibu.

Prin această activitate, organizatorii ei au dorit să spună „NU DROGURILOR”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !