Paşi înainte spre finalizarea Muzeului

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
2Comentarii
Paşi înainte spre finalizarea Muzeului
© Ioan Mang şi Aurel Chiriac, în casa scării, printre reprezentanţii presei
Finalizarea lucrărilor de construcţii la fosta Garnizoană se apropie de final. CJ Bihor face demersuri pentru achiziţia mobilierului.

Actuala conducere a Consiliului Judeţean a preluat astă-vară de la Selina viitorul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, din str. Armatei Române, finalizat în proporţie de 80%. Firma Euras Satu – Mare a preluat lucrarea, pentru 7,2 milioane de lei noi. Vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang anunţă că lucrarea se află deja în stadiul fizic de 40%, iar în februarie 2017 Muzeul s-ar putea muta în noul său sediu, conform celor anunţate de Mang, împreună cu directorul Muzeului, Aurel Chiriac.

„Lucrările au fost demarate în 10 august cu termen de finalizare opt luni, până în aprilie 2017. Dar ne dorim să fie finalizate cel târziu până la sfârşitul lunii ianuarie. Suntem în grafic”, afirmă Mang, precizând că s-a lucrat la casa scării, la pardoseli, la mascarea şi compartimentarea cu rigips. „Instalaţia de încălzire este deja în funcțiune şi în curând vom finaliza lucrările de construcții interioare”, precizează vicepreşedintele Mang.

3muzeu Pe holurile reabilitate ale fostei Garnizoane ©

Pentru dotări şi exterioare

Printr-un proiect cu finanţare europeană (POR), Consiliul Judeţean are în plan să doteze cu mobilier special sălile de expoziţii de la etajul I. Prin acelaşi proiect, în valoare de 4,9 milioane de euro, ar urma realizate parcările, reabilitat gardul imobilului şi refăcută poarta monumentală de la intrare – str. Armatei Române, colţ cu Parcul Bălcescu (str. M. Basarab).

„PNL s-a opus demersului nostru, dar vom încerca să rezolvam problema, mergem înainte. În paralel, refacem licitația pentru mobilierul de depozit, pentru ateliere și de birou, pentru că l-a prima licitaţie nu s-a prezentat nimeni. Este vorba despre 5,3 milioane de lei, bani prinși în buget”, a declarat Ioan Mang miercuri, de la faţa locului. Pentru spaţiile expoziţionale de la etajele II şi III ar fi necesare linii de finanţare UE pentru alte 5 milioane de euro, care nu sunt acum disponibile, precizează Mang.

Ce se deschide

Şi totuşi, veştile rămân bune. „Din februarie 2017 estimăm că putem începe mutarea cu mobilierul cel vechi, pe care îl avem acum. Vrem să deschidem sala de expoziţii temporare, biblioteca cu 60.000 volume de specialitate, virariul, lapidariul și sala de evenimente. De asemenea, ne dorim ca mobilierul să fie livrat etapizat, mai repede de şase luni”, spune Mang. Directorul Chiriac asigură că este vorba despre mobilier pentru muzeu, din lemn masiv. „Din primăvara anului 2017 vom avea sala de festivități, pentru teatru, baluri, cu traducere simultana. Tribuna modulară intră pentru etapa viitoare”, declară Chiriac.

Ioan Mang a dat exemple de probleme ce ies acum la iveală, din cauza întârzierii lucrărilor ani la rândul. „S-a schimbat legislaţia pe incendii, sunt măsuri suplimentare ce trebuie făcute. Dar ne vom încadra în termen. Se cer acum guri de aerisire unde focul se stinge cu gaz inergen”, iar liftul să funcționeze fără întârzieri de nici măcar o secundă, în cazul în care se declanşeză un incendiu.
Întregul imobil al fostei Garnizoane, ce va găzdui Muzeul Ţării Crişurilor dispune de 14.000 mp, suprafaţă utilă.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor