Pastă de dinţi toxică

4Comentarii
Pastă de dinţi toxică
ORADEA - Autorităţile sanitare ale statelor membre ale Uniunii Europene sunt în alertă. Această stare a fost declanşată de detectarea unor substanţe toxice în pasta de dinţi importată din China.

România a primit şi ea o atenţionare în acest sens din partea Comisiei Europene, după ce pe teritoriul Spaniei s-au descoperit zeci de mii de tuburi de pastă de dinţi contrafăcută purtând marca Spearmint şi Colgate, despre care se bănuieşte că ar conţine o substanţă toxică pentru organismul uman.

Toată nebunia legată de această pastă de dinţi a început în urmă cu aproximativ o lună, în SUA, unde în urma unor analize s-a descoperit că aceasta conţine o substanţă otrăvitoare (dietilenglicolul), folosită în general ca dizolvant şi anticongelant. Dietilenglicolul a fost utilizat de unii fabricanţi chinezi în locul glicemiei.

Dacă este ingerat, acesta poate provoca stări de vomă, ameţeli, determinând boli ale rincihilor şi ficatului. În doze de peste 0,014 miligrame poate fi letal. Primele cazuri de îmbolnăvire din cauza acestei substanţe toxice au fost sesizate atât în Panama şi Republica Dominicană, cât şi în SUA. Autorităţile sanitare de la Washington au difuzat recomandarea de a nu se mai folosi pasta de dinţi din China, retrăgând de pe piaţă 900.000 de tuburi în care concentraţia de dietilenglicol era de 5% faţă de 1%, cât e permis.

 

Deocamdată linişte

Deşi nu au primit până în prezent nici o avertizare oficială în acest sens, reprezentanţii Inspecţiei Sanitare de Stat Bihor se află în alertă. Şi asta mai ales că o mare parte din mărfurile contrafăcute care se comercializează pe piaţa bihoreană provin din China. „Deocamdată nu am fost informaţi în mod oficial de acest lucru. Am aflat şi noi din presa centrală. Dacă se semnala faptul că pasta de dinţi a pătruns şi pe piaţa românească, sigur eram atenţionaţi. Aşa cum s-a întâmplat cu lingurile contrafăcute din crom şi pe care a trebuit să le retragem de pe piaţă”, susţine dr. Corina Fonoage, şef Serviciu ISS Bihor.

Viorica Borz4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor