Paște cu elicopter, autospeciale și granițe (mai) deschise

Paște cu elicopter, autospeciale și granițe (mai) deschise
Structurile Ministerului de Interne vor să preîntâmpine evenimentele nefericite. Se așteaptă o „invazie” a românilor din Diasporă. Duminică vor fi deschise mai multe puncte de trecere a frontierei decât de obicei.

Polițiștii au primit un elicopter pentru supravegherea traficului rutier. La graniță, controalele polițiștilor de frontieră maghiari vor fi mai lejere, se vor deschide și alte puncte de trecere, în timp ce pompierii și jandarmii vor acorda o atenție sporită mănăstirilor și bisericilor.

Toate aceste măsuri sunt prilejuite de Sărbătoarea Paștelui Ortodox, ce coincide, în acest an, cu alegerile parlamentare din Ungaria, în urma cărora Viktor Orban și FIDESZ se așteaptă să fie reconfirmați de către poporul maghiar din interiorul și afara granițelor.

Cine pleacă la plimbare…

„În această perioadă, o mare parte din cetățeni pleacă în vacanță sau la rude. De aceea, este foarte important în ce stadiu lăsăm locuința. Orice eveniment trebuie să fie anunțat la 112. Avem o rezervă de intervenție constituită la nivelul inspectoratului. De asemenea, am primit și un elicopter pentru supravegherea și siguranța traficului rutier”, subliniază Alin Haniș, șeful Inspectoratului Județean de Poliție.

În această perioadă, polițiștii s-au îndeletnicit și cu activități de prevenție în Piața Cetate, în centrele comerciale, în stațiile mijloacelor de transport în comun, la Târgul de Paști din Piața Unirii și în Orășelul Copiilor, în condițiile în care aceste zone îi favorizează pe infractori, mai ales în perioada Sărbătorilor.

Control mai lejer, la graniță

Șeful Poliției de Frontieră, Marin Bondar, anunță redeschiderea punctelor ocazionale de trecere a frontierei. În Bihor, acestea sunt trei – la Roșiori, Voivozi (comuna Șimian) și Cheresig (comuna Toboliu). Acestea vor fi deschise în Duminica Paștilor, în intervalul orar 9:00-19:00. Însă, argumentul principal pentru această măsură este dat de alegerile din Ungaria. Sâmbătă, acestea vor fi deschise între orele 10:00-18:00.

Comisarul-șef a relatat despre afluxul foarte mare de automarfare la cele patru puncte de frontieră din subordinea Inspectoratului Județean, ce a urmat interdicției de intrare în Ungaria, în weekend-ul precedent, când s-a sărbătorit Paștele Catolic.

„Din data de 2, ora 23:00, ne-am confruntat cu un aflux foarte mare de automarfare. La cele 4 puncte de frontieră au fost 10.500 de automarfare pe sensul de ieșire din țară și 3.400 pe sensul de intrare în țară. Este foarte mult, punctele de frontieră sunt ca în urmă cu peste zece ani. Din păcate, toate eforturile ITPF se lovesc de aceste puncte subdimensionate. De azi, ne așteptăm la un aflux mult mai mare. De aceea deschidem toate arterele”, prefigurează Bondar.

Acesta arată că, dacă înainte de Paștele Catolic, peste 100.000 de români au revenit în țară, acum, de Paștele Ortodox, se așteaptă la o aglomerație și mai mare la frontieră. În acest context, până în 15 aprilie, „împreună cu partea maghiară s-a luat decizia să se renunțe la modificările sistematice”, anunță șeful ITPF Bihor.

Atenție la lumânări, de Înviere!

Primul adjunct al ISU Crișana, lt. col. Zoicaș, a enunțat preocuparea pompierilor pentru prevenire și intervenție în perioada Paștilor. 200 de pompieri vor fi la datorie, în caz că se vor produce evenimente nedorite, transmite ISU.

Pompierii vor fi prezenți cu autospeciale la Mănăstirea Sf. Cruci, Izbuc și Stâna de Vale, la bisericile din Oradea și la bisericile din Aleșd, Marghita și Beiuș, în noaptea de Înviere. Având în vedere tradiția lumânărilor aprinse, pompierii cer ca slujbele să se desfășoare cu ușile deschise și, pe cât posibil, în aer liber.

„Cetățenii care vor să participe la slujbele de Înviere, să urmeze indicațiile forțelor de ordine”, este solicitarea șefului Inspectoratului Județean de Jandarmi, maiorul Ioan Bogdan, către populație. De Paști, jandarmii vor fi prezenți în perimetrul lăcașurilor de cult tradițional aglomerate, dar și la Târgul de Paști din Oradea, în stațiunile turistice și la partida de Liga 2 a clubului Luceafărul.

De asemenea, tot jandarmii informează că „traseele turistice, în afară de cel care traversează staţiunea Stâna de Vale, nu sunt practicabile, zăpada fiind mare şi moale. Drumul de la Valea Iadului spre Coada Lacului şi Barajul Leşu este închis circulaţiei”.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor